HH Auto Travnik
Upriličena promocija romana "Kraljičin izbor" Božene Volić (FOTO)
Upriličena promocija romana "Kraljičin izbor" Božene Volić photo: Organizacioni odbor manifestacije "Dan općine Travnik"
Kultura

Upriličena promocija romana “Kraljičin izbor” Božene Volić (FOTO)

U okviru obilježavanja manifestacije “Dan općine Travnik” večeras je u prostorijama HKD Napredak upriličena promocija romana „Kraljičin izbor“, spisateljice Božene Volić.

Nakon knjige „Legende Središnje Bosne“ objavljene 2013. godine, autorica nas je prošle godine „Mirnom Bosnom“ odvela u daleku prošlost, u prohujalo vrijeme života na ovim prostorima kroz 17 priča, koje su rekonstrukcija davno zaboravljenih anegdota o dojmljivim stvarnim ili izmišljenim likovima iz prošlosti Travnika, a „Kraljičin izbor“ će čitateljima oživjeti dio bosanske prošlosti i tajanstveni oreol dalekih vremena donijeti do današnjih dana.

Božena je ovom prilikom kazala da „Kraljičin izbor“ kroz 47 poglavlja donosi jedan dio bosanske historije prikazane kroz život posljednje bosanske kraljice Mare Tomašević, ali i mnoštvo događaja, prikaze života kojim su živjele kraljevske porodice, plemići i narod, opise ratnih borbenih sukoba, narodne običaje, život u Osmanskom carstvu, ali i mnogo toga što golica maštu čitatelja.

Kroz „Kraljičin izbor“ večeras su brojne posjetitelje proveli recenzenti kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ Enes Škrgo i Marija Marić, diplomirana komparativistica književnosti i bibliotekarstva, te članovi Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, koji su ovom prilikom prezentirali nekoliko odlomaka iz knjige.

Božena Volić, rođena je u Zagrebu, a s porodicom doselila je u Travnik, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a Pedagošku akademiju u Sarajevu. Cijeli svoj radni vijek radila je kao učiteljica razredne nastave. Autorica je sada već deset književnih uradaka, te posebnu pažnju u svojim knjigama posvećuje dječijoj populaciji čitatelja.

Organizacioni odbor manifestacije