BH Telecom
Aktuelno

Usvojen nacrt Budžeta za 2021. godinu: Plate u SBK neće biti smanjene, ministrica kaže da je Budžet optimističan

Skupština Srednjobosanskog kantona u četvrtak je usvojila nacrt Budžeta za narednu godinu. Kako je naglasila ministrica finansija, Mirjana Plavčić, Budžet je dosta optimističan.

”Usvojeni nacrt predviđa Budžet od 216 miliona KM, što je u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta veće za dva miliona KM. Svjesno smo ušli u ovakve projekcije, jer sa viših nivoa vlasti očekujemo minimalno 32 miliona KM.” riječi su ministrice Plavčić.

Naša Skupština je među prvim u državi koja je usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu, a to je pohvalio i premijer Vlade SBK, Tahir Lendo.

”Ušli smo veoma oprezno u planiranje Budžeta upravo zbog prihodovne strane. Sa tog aspekta, mi bi se vratili negdje u 2017. godinu. U svijetu, regionu, ali i ostatku Bosne i Hercegovine niko nije smanjivao plate, pa se i mi držimo toga. Potrebno je držati socijalni i potrošački nivo Budžeta, i mi smo se opredijelili na to da zadržimo postojeći nivo. Jedino povećanje unutar nacrta je stavka zdravstva, tako smo planirali da za Zavod zdravstvenog osiguranja SBK obezbijedimo dodatnih 5,5 miliona KM, kako bi se svi naši stanovnici mogli liječiti. Također, predvidjeli smo povećanje sredstava Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB, jer prvi put moramo obezbijediti količinu od 30,40 hiljada testova na COVID-19.” rekao je premijer Lendo.

Agencija DAN