BH Telecom
Aktuelno

Uvedeno grijanje, afirmisanje mladih i konstantne aktivnosti: Džemat Dolac na Lašvi za primjer drugima

Džemat džamije u mjestu Dolac na Lašvi sigurno može poslužiti kao dobar primjer i zvijezda vodilja drugim džematima na području Travnika. Naime, ovaj džemat pod vodstvom najmlađeg imama u MIZ Travnik, Ajdina ef. Terzića, konstantno je okupljalište vjernika, pogotovo onih mlađih.

Tim povodom sa ef. Terzićem popričali smo o aktivnostima ovog džemata, planovima za naredne aktivnosti i vrijednosti cjelokupnog rada.

Džamija na Docu ubraja se u novije džamije na ovoj regiji.

”Džemat Dolac na Lašvi – Novo naselje nalazi se 4km jugoistočno od Travnika. 2004. godine počela je izgradnja džamije u džematu Dolac. Džematska džamija na Docu svečano je otvorena 17. juna 2007. godine. Džemat ima oko 200 domaćinstava. Džamija prima oko 180 vjernika, i puna je za vrijeme džume-namaza, teravih-namaza, te bajram-namaza. Imam, hatib i mu’allim džemata trenutno na dužnosti je Ajdin ef. Terzić. Također smo uspjeli oformiti Udruženje mladih ”El-Feth” koje djeluje u sklopu džemata i pokretač je raznih aktivnosti. Ono što je interesantno svakako je i činjenica da je naša džamija otvorena od sabaha i jacije za sve vjernike i vjernice, što je svakako rijetkost na ovim prostorima.” govori najmlađi imam MIZ Travnik za naš portal.

Konstantne aktivnosti povod su za okupljanje i usmjeravanje vjernika. Vrijednosti kontinuiranih predavanja je velika.

”Redovne aktivnosti su pet vakat namaza, džuma namazi, mektebska pouka, i još dodatne aktivnosti su: Kurs sufare i tedžvida za odrasle, koji imamo svake godine, a ove godine kurs se održava tri puta sedmično i to: ponedjeljkom, srijedom i subotom poslije akšam-namaza. Humanitarni rad džemata je aktivan, svako malo uspijemo obići najugroženije džematlije džemata Dolac kao i one za koje čujemo iz drugih džemata. Za tu svrhu imamo poseban fond. I od ove godine halka hadisa i ahlaka ”Malik b. Enes”, subotom poslije jacije-namaza. Do sada smo imali pet halki i voditelji ove halke su bili: mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam, Ajdin-ef. Terzić, hfz. Nedim Botić, hfz. Ammar-ef. Bašić i hfz. Husejn-ef. Čajlaković. Halka će trajati, ako Bog da, do kraja maja. Što se tiče aktivnosti u bližoj budućnosti, imamo u planu napraviti predramazansku večer Kur’ana, kao i u toku ramazana nekoliko predavanja i vazova. Također tu će biti i ramazanske aktivnosti o čemu ćemo vas naknadno obavjestiti.”

 

Ono što je posebno korisno svim džematlijama je i osposobljavanje grijanja. Taj projekt zahtijevao je dosta truda kako bi se pronašla sredstva za ovo ulaganje.

”Potreba je bila velika za grijanjem zato što je džamija na Docu bila jedna od hladnijih džamija. Npr. znala je padati temperatura u zimskom periodu u džamijskom prostoru čak i na -10 ili -15 stepeni… Aktivnosti u ovom džematu u zimskom periodu su morale da se prekidaju, a najbolje vrijeme za aktivnosti je zimski period. Početkom oktobra mjeseca 2016.godine džematski odbor donio je odluku da se počne sa uvođenjem grijanja na pelet u džamiji i toplifikacija džamije. Prioritet je bilo grijanje, pa smo morali prvo izgraditi kotlovnicu uz samu džamiju, kao i produžiti dimnjak. Nakon toga smo uradili i stiropor (unutrašnje zidove) izolaciju. Kako je akcija trajala, tako su se i donatori javljali i podržavali ovaj hairli projekat. Tako da smo uradili i neke stvari koje nisu bile u planu… Pored instalacije grijanja i unutarnje stiropor fasade, izgrađena je i kotlovnica, zatim povećan dimnjak, zamjenjena prostirka u džamiji, izliven estrih, zamjenjena ulazna vrata, urađeno stepenište, abdesthana, mihrab i minbera, kao i neki sitni radovi u samom objektu džamije. Za naredni period cilj je, ako Bog da, da se na tavanu džamije uradi jedna učionica, sa svim potrebnim pomagalima za normalno održavanje mektebske nastave, i vannastavnih aktivnosti. Također, da se osposobi soba na spratu džamije, a soba bi služila u svrhu, biblioteke, čitaone, musafirhane i sobe za itikjaf. ” za kraj govori Ajdin ef. Terzić.

 

Travnicki.INFO