BH Telecom
Večeras u Gradskoj biblioteci Travnik promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“
Večeras u Gradskoj biblioteci Travnik promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“
Kultura

Večeras u Gradskoj biblioteci Travnik promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“

U organizaciji JU Gradska biblioteka Travnik, a poslije uspješnih predstavljanja u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, večeras, sa početkom u 19 sati. bit će održana promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Autori pozivaju sve zainteresirane u prostorije JU Gradska biblioteka Travnik (Bosanska 113) na promociju, ali i dijalog o značajnim pitanjima.

O djelu će govoriti ugledni promotori.

Knjiga i ova tematika su provukli veliku pažnju, posebno zbog vremena u kojima živimo. Dođite i učestvujte u dijalogu o budućnosti države i naroda“, navode organizatori.

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori bave.

Knjiga je privukla mnogo više pažnje nego smo mi očekivali. Osjećamo odgovornost da ovu vrstu razgovora nastavimo i predstavimo ovu knjigu svim dobrim ljudima. Tako da očekujemo promocije širom Bosne, te da otvorimo dijalog ovim ključnim temama naše države”, kazao je jedan od autora knjige Taner Aličehić.

Inače, ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora. Prema njihovim riječima, ovaj tekst je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina.

Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije. Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.

Team “Tragom drevnih Bošnjana”