Dani Općine Travnik 2018

VELIKA DONACIJA: Bolnica Travnik će imati najmodernije porodilište u regionu! (VIDEO/FOTO)

Planet Obuca

Ljubav prema svome poslu, stručnost i požrtvovanost zaposlenih na Porođajnom odjelu Bolnice Travnik, jedan su od razloga, da i pored loših uvjeta, pacijenti dobiju najbolje.

Oprema za ovaj odjel već je zastarjela, kao i mnoga druga pomagala. Broj pacijenata i specifičnost rada na ovom odjelu, gdje svakodnevni rad uključuje brigu o životu i zdravlju porodilje, ali i novorođenih, iziskuje jedan visok nivo odgovornosti i požtvovanosti.

To je u proteklom peiodu i dolazilo u prvi plan kod svih zaposlenih, s obzirom na nevelike mogućnosti dosadašnje opremljenosti.

Upravo stoga raduje jučer potpisani Ugovor o donaciji u vrijednosti od 300.000 eura, na osnovu kojeg će Porođajni odjel Bolnice Travnik, dobiti savremenu opremu, ali će biti i u potpunosti obnovljen.

Radi navedenog, šefica odjela dr. Fatima Čurić – Ljevaković, izrazila je zadovoljstvo, ističući da je ovo ostvarenje njenog sna: “Ova donacija nije kratkoročna, već će biti korisna u narednih 50 do 100 godina. Sa opremom koju dobijamo u potpunosti renoviramo porođajni odjel i postajemo porodilište po svim evropskim standardima, odnosno postajemo najbolje porodilište na ovom regionu“- naglasila je doktorica Čurić.

Donacija je to prijateljskog grada Izmita iz Turske, a gradonačenik ovog grada, dr. Nevzat Doğan sa svojim je saradnicima prije potpisivanja Ugovora, obišao Porođajni odjel: ”Prije svega želim da naglasim da je najveći zaslužnik za realizaciju ovog projekta i sličnih projekata u Bosni i Hercegovini predsjednik naše države Recep Tayyip Erdogan. Ja sam po struci specijalista pedijatrije, te sam uvidio da je prijeko potrebna nova oprema, barem na ovom porođajnom odjelu Bolnice Travnik. Želim naglasiti da sam kao doktor uvidio da se sa minimalnim sredstvima i starom opremom u ovoj ustanovi ulažu maksimalni napori kako bi se radilo što je moguće bolje u ograničenim uslovima. Želim da pohvalim kolektiv i menadžment JU Bolnica Travnik za taj napor i smatram da će ova ustanova, ukoliko oni nastave raditi kako su i do sada, postati još bolja.. Ja sam ranije imao priliku posjetiti Bolnicu, i moram naglasiti da je ovaj put u boljem stanju u odnosu na moju posjetu od prije nekoliko godina. Mi se zaista osjećamo presretno na samu pomisao da će majke i bebe iz SBK imati bolje uslove”, kazao je između ostalog gradonačelnik Doğan.

U vrijeme kada bijela kuga prijeti Bosni i Hercegovini zbog demografskih kretanja ovaj poklon Bolnica Travnik dobiva zahvaljujući gradu Izmitu i Turskoj. Mi rješavamo nešto što je bolna rana ove ustanove. Dobivamo vrijednost od 300.000 eura za potpuno obnavljanje porođajnog odjela i smatram da će porođajno postati odjel 22. vijeka nakon renoviranja ovim sredstvima. Riješavamo tri stvari; prva je da naše buduće majke će biti još sigurnije, druga je da će liječnici i osoblje koje rade na ovom odjelu biti dosta motivisaniji, a treća je da mladi liječnici neće gledati preko granice. Možemo samo da izrazimo veliku zahvalnost što se ovo desilo nama koji smo kroz sve vrijeme činili nadljudske napore da ova bolnica ostane ustanova dostojna medicinske profesije” kazao je nekon potpisivanja ugovora direktor JU Bolnica Travnik, prim. dr Mirsad Granov.

U narednom periodu predstoji i drugi oblik saradnje između ljekara i stručnjaka, a sve s ciljem stjecanja novih znanja, Rezultat takvog rada, kazao je direktor Granov, bit će na dobrobit svih građana SBK.

Prema sadašnjim pretpostavkama, najsavremeniji porođajni odjel u regionu, bit će u funkciji već za dva mjeseca.

Agencija DAN