BH Telecom
Aktuelno

Veliko djelo velikog čovjeka: Don Anto Ledić prodaje trofeje zbog liječenja Nirmele Kurtović i Josipa Ledića

Don Anto Ledić, svećenik, profesor, muzičar, humanitarac, istaknuti sportaš…, sada na pastoralnoj službi u novotravničkoj župi „Presvetog Trojstva“, ovih blagdanskih dana pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za liječenje, transplantaciju bubrega, rođaka Josipa Ledića Ledana s Kupresa i Nirmele Kurtović iz Zenice.

 Naime, don Anto je, uz brojne odgovorne dužnosti i obaveze, godinama bio i vrhunski sportaš, dizač tegova, osvajač brojnih trofeja na državnim i međunarodnim natjecanjima u seniorskoj i veteranskoj konkurenciji. Sedam puta je don Anto osvajao zlatna odličja u seniorskoj konkurenciji na državnim prvenstvima, jedanaest puta je osvajao zlatne medalje u veteranskoj konkurenciji, osvojio je zlatno odličje u konkurenciji državnih prvaka, na Svjetskom prvenstvu veterana u Ukrajini osvojio je osmo mjesto, tri puta uzastopno proglašavan je najboljim sportašem – veteranom u Srednjobosanskoj županiji.

Kada su se u nevolji našli njegov rođak Josip i Nirmela iz Zenice, gdje je u svojstvu ravnatelja KŠC „Sveti Pavao“ don Anto službovao, odlučio je sve svoje trofeje – 15 pokala33 medalje10 plaketa, te Grb pape Ivana Pavla II koji mu je osobno Sveti otac darovao i odljev s grbom Marije Terezije G., prodati, dati na aukciju, a prikupljeni novac dati za liječenje Josipa i Nirmele.

Don Anto je svojim trofejima odredio i najnižu cijenu: 100 KM za pokal, 50 KM za medalju, ostalo po dogovoru, a kupci uz zahvalu don Antinu, iznos za kupljeni trofej mogu, prema svojoj želji i mogućnosti i povećati, s nakanom da i dodatnim sredstvima, većim iznosom plaćanja kupljenog trofeja, ljudski, humano pomognu i ubrzaju prikupljanje sredstava za liječenje Josipa i Nirmele.

Svako svoje sportsko odličje, osvajana uglavnom na velikim takmičenjima, domaćim i međunarodnim, neobično volim, svako ima svoju sportsku i ljudsku priču, za mene imaju veliku vrijednost, dio su mene, za njih sam potoke znoja prolijevao, sate, dane, mjesece u dvoranama provodio, išao na natjecanja, borio se, osvajao, i radovao se. Ali iznad toga je zdravlje dvoje bolesnih ljudi kojima treba pomoć, kojima želim, nadam se i mogu i ovakvom odlukom pomoći“, kazao je don Anto.

Iako to don Anto ne potencira, čak ni ne spominje, za očekivati je da će ova njegova gesta ponukati dobre ljude da pomognu ne samo kupovinom njegovih trofeja.

Svi oni koji žele kupiti don Antin trofej, a i na drugi način pomoći liječenje Josipa Ledića s Kupresa i Nirmele Kurtović iz Zenice, mogu kontaktirati s don Antom na telefon:

+387 62 992 851

ili na e-mail: anto.ledic@yahoo.com

Izvor: BUG.ba