BH Telecom
Crna Hronika

VIDEO: Najveći “biseri” vozača i pješaka u Travniku u 2018. godini zabilježeni kamerom

Nažalost, nekako smo “naviknuti” na nepoštivanje saobraćajnih propisa na području Travnika.

Takvi “naviknuti” se pretjerano ne iznenadimo kada čujemo da se dogodila teška saobraćajna nezgoda sa ozbiljnim posljedicama, ali je teško ne upitati se šta to svako od nas može uraditi da se kompletno stanje promijeni.

Pješacima je “problem” sačekati minutu do zelenog svjetla, vozačima je “problem” postupiti onako kako postavljena signalizacija nalaže, a nekako najčešći problem je propisno parkirati vozilo 50-100 metara dalje i obaviti šta smo naumili.

Stavljanje u funkciju stacionarnih i mobilnih radara najčešće se tumači kao udar vlasti na džepove građana, instalacija LPR kamera također. Ako stanemo samo par minuta kod raskrsnice na Kalibunaru gdje se nalazi stacionirani radar, vidjet ćemo da njegova instalacija itekako ima svoju svrhu. Jednako tako je i u Turbetu, gdje gotovo svi vozači još od Vrela smanjuju brzinu na propisanih 50 km/h i drže je se do izlaza prema Komaru. LPR kamere su nas, ako ništa drugo, “natjerale” da češće provjeravamo datum isteka registracije vozila, kako nam na vrata ne bi stigla neželjena “čestitka”.

Svakako da Travnik, kao i svi ostali gradovi u regionu, vapi za kvalitetnom organizacijom mirujućeg saobraćaja – parking prostorima, svakako da je za pojedince postojeći Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH jednostavno “preblag” i da je neophodno propisivanje znatno ozbiljnije kaznene politike za počinioce teških prekršaja iz oblasti saobraćaja, a posebno one sklone njihovom stalnom činjenju.

U videu našeg sugrađanina pogledajte neke od najvećih “bisera” zabilježenih kamerom na njegovom vozilu u 2018. godini.

Agencija DAN