HH Auto Travnik
Kultura

VIDEO: Travničani pripremili predstavu “Komuna”: Naša topla preporuka!

Pozorišna predstava „Komuna“ je autorski projekt Olivera Jovića i Šabana Mujkanovića. Predstava propituje poziciju pojedinca u današnjem društvu konzumerizma i njegovu borbu sa različitim vidovima ovisnosti i predrasuda koje takvo društvo proizvodi.

Autori predstave su tokom istraživačkog rada proveli nekoliko dana u zajednici „Milosrdni otac“ u Međugorju i prikupljali intimna svjedočanstva osoba koja su doživjele traumatična životna iskustva.

Vodeći se time da pozorište može biti ogledalo društvene stvarnosti i da umjetnost može kritički razmatrati društvene odnose i probleme, odlučili su se za produkciju predstave izvedbeno drugačije koncipiranu od klasičnih narativa dramskog pozorišta.

Riječ je o specifičnom pozorištu koji se ne zasniva na dramskom tekstu, nego je stvoreno iz intervjua sa stvarnim ljudima o određenoj temi. Takav scenski postupak nalazi se između stvarnosti i fikcije, umjesto dramskog pisca djeluju stvarni protagonisti -“eksperti svakodnevnog života”. Potreba za umjetničkim tretiranjem stvarnosti na sceni, suočavanjem sa bolnim i prešutno potisnutim istinama, nesporno je glavni motiv za nastanak ove predstave.

„Komuna“ u fokus stavlja običnog čovjeka i njegovu stalnu borbu za egzistencijom, pozicioniranjem u društvu, nedaćama brzog načina života, utjecaju medija…

Rezultat toga su različiti vidovi ovisnosti kao što su narkotici, kocka, alkohol…

Autori predstave propituju i odnos i odgovornost društva prema ovisnicima, postavljajući pitanje vezana za predrasude, onemogućavanje resocijalizacije, stalno stigmatiziranje takvih osoba i na kraju licemjeran odnos po pitanju koja je ovisnost „društveno prihvatljiva“.

Jedan kockar ili alkoholičar jednaka su opasnost za društvo kao i osoba ovisna o narkoticima, ali jos veći problem je kako naše društvo to doživljava i kako se odnosi prema tome.

Postavljanje ličnih intimnih priča u fabriciran izvedbeni tekst ima za cilj izazvati konfrontaciju unutar samog gledatelja.

O. Jović/Š. Mujkanović: KOMUNA

Autori predstave: Oliver Jović, Šaban Mujkanović

Igra: Šaban Mujkanović

Muzika: Mirza Lendo

Video: Asp THE GreAt

Dizajn plakata i afiše: Davor Dizdarević

Fotograf: Samir Behlić

Tehnika: Darko Saračević

Koprodukcija: ATG51 & Centar za edukaciju mladih Travnik

Tehnički koproducent: Centar za kulturu Travnik