Sveučilište/Univerzitet Vitez
Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o izradi strategije razvoja
Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o izradi strategije razvoja - photo: FENA
Aktuelno

Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o izradi strategije razvoja

Vlade Srednjobosanskog kantona danas nije usvojila prijedlog odluke o pristupanju izradi strategije razvoja tog kantona za period od 2021. do 2027., a razlog je nepostojanje konsenzusa o članovima tima koji će biti zadužen za sačinjavanje tog dokumenta.

Imamo određenih problema kad je u pitanju struktura imenovanja ljudi. Imali smo predložena imena, a sad se hoće nametnuti druga i ne znam šta je motiv, a strategija je jako važan dokument za SBK/KSB. Nije problem odluke, nego personalni problem ljudi koji će raditi strategiju – rekao je novinarima premijer Tahir Lendo.

Ministar prosvjete, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, koji je predlagao da u tim budu dodatno uvršteni uposlenici nekoliko kantonalnih ministarstava, tvrdi da prijedlog nije usvojen jer nije bilo spremnosti za dijalog.

Imamo prošlu strategiju koju svi hvalimo, kao i prošli tim koji svi hvalimo, odnosno ljude koji po vokaciji trebaju tu biti jer rade u tim oblastima. A onda ih netko izbriše i stavi početnike i kaže to je to, oni će biti odlični. Ja ne mogu prihvatiti taj način komunikacije – rekao je Domić.

Na upit novinara o razlozima oprečnih stavova, a često i tenzija, na sjednicama Vlade, Domić je rekao da se ministri ni nakon godinu dana zajedničkog rada nisu naviknuli jedni na druge.

Ima dio koji misli da samo moje rješenje može proći, no Vlada je kolektivno tijelo i diskusije i razmjena argumenata su poželjni, a odluke se trebaju donositi na zadovoljstvo svih – rekao je Domić.

Vlada danas nije podržala ni odluku o usvajanju strategije transporta SBK/KSB za period od 2020.-2030., a kantonalna ministarstva i uprave, kao i općine, zaduženi su da, do ponovnog razmatranja, dostave mišljenja i primjedbe.

FENA/Agencija DAN