Sveuciliste Vitez
Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o radu Agencije za privatizaciju
Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o radu Agencije za privatizaciju
Aktuelno

Vlada SBK/KSB bez konsenzusa o radu Agencije za privatizaciju

Vlada Srednjobosanskog kantona danas se nije izjašnjavala o izvještaju o radu kantonalne Agencije za privatizaciju u 2020. godini nego ga je, zbog nezadovoljstva pojedinih ministara, vratila na doradu.

Obraćajući se članovima Vlade, direktor Agencije za privatizaciju Željko Radoš rekao je da je izvještaj zasnovan na činjenicama i da nema prostora za njegovu doradu te je upozorio na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze zaposlenici Agencije.

Agencija 13 mjeseci nije primila ni novčića od Vlade, a zaposlenici pet mjeseci nemaju platu, topli obrok niti naknadu za troškove prijevoza. Došlo je do grla, iako smatramo da je rješenje u tome da imamo isti tretman kao i 5.300 budžetskih korisnika – rekao je Radoš novinarima.

Na dorađivanju izvještaja insistirao je premijer Tahir Lendo (SDA), ocijenivši da je on prepisan iz prethodnih godina, odnosno da ne sadrži nikakve nove informacije o radu Agencije za privatizaciju.

I ovu priliku direktor Agencije iskoristio je da, najblaže rečeno, pridikuje Vladi, a u izvještaju je bezbroj netačnih i beskorisnih podataka. Agencija očigledno treba biti transformisana, jer trenutno ne ostvaruje prihode kako bi opstala – naglasio je Lendo.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) stava je da je izvještaj Agencije za privatizaciju odličan, te da se na nju vrši pritisak.

Nije dobro što se na ovaj način vrši pritisak na Agenciju koja, bez obzira što nema podršku i stalno finansiranje, uspjela opstati. Mi ovdje govorimo o pet službenika kojima je problem isplatiti platu i ovo je meni samo jedan od oblika ucjene i pritiska na Agenciju – naglasio je Domić.

Vlada SBK/KSB danas je, između ostalog, usvojila odluku o programu utroška sredstava za informisanje, kojima je u ovoj godini planirano ukupno 30.000 marka za medije na području SBK/KSB, kao i godišnji plan korištenja sredstava posebne naknade za spašavanje od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!