Transparency International
Vlada SBK/KSB objavila spisak onih kojima je odobrena pomoć i konkretne iznose
Vlada SBK/KSB objavila spisak onih kojima je odobrena pomoć i konkretne iznose
Aktuelno

Vlada SBK/KSB objavila spisak onih kojima je odobrena pomoć i konkretne iznose

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je jučer Odluku o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa korištenja sredstava pomoći privrednim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.

Premijer Tahir Lendo rekao je novinarima da ovom odlukom započinje isplata pomoći koja će iznositi 50 posto od minimalne plate, odnosno 203 KM po radniku.

Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovoljili uslove prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih – rekao je Lendo.

Lendo je naglasio da je u pripremi i poziv za dodjelu sredstava za maj, kao i rebalans budžeta, te je najavio i donošenje ‘korona zakona’, iako on, prije nekoliko dana, nije dobio podršku Vlade SBK/KSB.

Vlada je danas razmatrala i informaciju o uticaju pandemije koronavirusa na stanje u privredi.

U anketi je učestvovalo više od 600 firmi i jasno je da je koronavirus značajno uticao na poslovanje, pogotovo malih preduzeća i obrta koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice epidemije koronavirusa – naglasio je Lendo.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke iz Porezne uprave koji, kako je rekao, pokazuju da se dio radnika vraća na posao.

U zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovo prijavljenih radnika. Privreda ima laganu aktivnost i vjerujem da će svakim danom biti sve bolje -naglasio je premijer SBK/KSB.

Spisak svih kojima je odobrena pomoć i tačne iznose možete pogledati O V D J E

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!