Glavu gore, ljudi su snaga SBB
Vlada SBK/KSB raspravljala o revizorskim izvještajima, moguće pokretanje procesa
Vlada SBK/KSB raspravljala o revizorskim izvještajima, moguće pokretanje procesa
Aktuelno

Vlada SBK/KSB raspravljala o revizorskim izvještajima, moguće pokretanje procesa

Vlada Srednjobosanskog kantona razmatrala je danas izvještaje o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutrašnju reviziju, a najviše pažnje tokom raspave posvećeno je nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2019./2020. godinu.

Ministar obrazovanja SBK/KSB Bojan Domić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi dobilo pozitivno revizorsko mišljenje sa rezervom, ali je naglasio da se ne slaže s primjedbama koje se tiču nabavke udžbenika koja je, prema njegovoj ocjeni, bila najuspješnija do sada.

Radilo se o nabavci u kojoj je do tada vladala praksa da se udžbenici nabavljaju tzv. pregovaračkim postupkom, bez objave. To je najnetransparentniji oblik nabavke, jer nema javne objave, nego se sjedne sa izdavačem i dogovara cijena. Mi smo to objavili javno, svi su se mogli prijaviti, dobili smo mnogo nižu cijenu, a cijeli postupak prošao je bez žalbe. Udžbenici su nas po učeniku koštali 65 maraka, a do sada je to iznosilo do 120 maraka. Dakle, cijenu nabavke smo prepolovili i to se nekome nije svidjelo. Tražim neka sada pokrenu postupak protiv mene, jer sam to uradio – rekao je Domić.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo rekao je novinarima kako je na sjednici tražio odgovornost ministara, koji su, kako je rekao, obavezni da postupe po preporukama revizije i otklone manjkavosti.

Nažalost ima neodgovornosti unutar ministarstava pa ćemo u sljedećem izvještaju, a posebno od eksterne revizije, imati pokretanje određenih procesa protiv odgovornih lica koja nisu provela sve ono na što im je ukazano – rekao je Lendo.

Izvještaji o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutrašnju reviziju Ministarstva finansija SBK/KSB odnosila su se, takođe, na putne troškove kod pravosudnih institucija, vozila kod svih budžetskih korisnika, te finansiranje prijevoza učenika osnovnih škola.

FENA/Agencija DAN