BH Telecom
Vozači na području Travnika upozoravani na opasnosti vožnje pod uticajem alkohola
Vozači na području Travnika upozoravani na opasnosti vožnje pod uticajem alkohola
Aktuelno

Vozači na području Travnika upozoravani na opasnosti vožnje pod uticajem alkohola

U 2018. godini u Bosni i Hercegovini dogodile su se 36.672 saobraćajne nesreće, a svaku petu uzrokovali su vozači u alkoholiziranom stanju. Trećina alkoholiziranih vozača, uključenih u saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom je u dobi između 17 i 24 godine.

Rezultati su ovo istraživanja Centra za edukaciju mladih, koji je danas, u saradnji sa Policijskom stanicom Travnik, organizovao akciju podizanja svijesti mladih vozača o opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju. Akcija je organizovana u Travniku, na punktu redovne kontrole vozača i motornih vozila.

Volonteri Centra za edukaciju mladih, zajedno sa policijskim službenicima policijske stanice Travnik, informisali su vozače o rezultatima CEM-ovog istraživanja, dijelili im informativne letke i izvode iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, sa odredbama koje se tiču vozača i putnika u motornom vozilu, koji su u alkoholiziranom stanju.

Tokom akcije policijski službenici su testirali vozače motornih vozila na prisustvo alkohola u organizmu, što je rezultiralo isključenjem jednog vozača iz saobraćaja i oduzimanjem vozačke dozvole.

Ova akcija je nastavak saradnje i zajedničkog djelovanja Centra za edukaciju mladih i Policijske stanice Travnik na podizanju svijesti vozača o njihovoj odgovornosti za sigurnost, ne samo njih, nego i ostalih učesnika u saobraćaju.

Centar za edukaciju mladih Travnik