HH Auto Travnik
Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca u općinama Srednjobosanskog kantona
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca u općinama Srednjobosanskog kantona

U fokusu budućeg rada Organizacije porodica šehida i demobilisanih boraca Srednjobosanskog kantona (OPŠPB) bit će zapošljavanje i stipendiranje djece šehida i poginulih boraca.

Predsjednica te organizacije Džemka Đelilović kaže da su određene aktivnosti na tom planu pokrenute u junu 2017., objavom javnog poziva za zapošljavanje djece iz pomenute kategorije.

– Vlada SBK/KSB i Federalni zavod za zapošljavanje udružili su sredstva, i za tu namjenu osigurali finansijska sredstva u iznosu od 275.000 KM – kazala je.

Dodaje da je realizacijom toga projekta trebalo da se zaposli 35-40 djece u općinama SBK-a, što se nije desilo.

-Nismo zadovoljni dinamikom zapošljavanja na nivou SBK/KSB. Posao je pronađen za samo 23-oje djece – naglasila je.

Smatra da su “kantonalne vlasti zakazale po tom pitanju i da javni poziv nije proveden u cijelosti, s obzirom da je ostalo neutrošeno 145.000 KM”.

Vjeruje, ipak, da će u narednim mjesecima doći do zapošljavanja određenog broja šehidske djece, te ističe dobre rezultate koji su postignuti u njihovom stipendiranju.

-Proteklih godina nijedno dijete, koje je ispunilo uvjete, nije ostalo bez stipendije, kantonalne ili općinske – zaključila je Džemka Đelilović, koja rukovodi, također, Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca u Bugojnu.

FENA