13. Međunarodna smotra folklora u Mehuriću sinoć okupila 20 učesnika iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore
13. Međunarodna smotra folklora u Mehuriću sinoć okupila 20 učesnika iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore
Aktuelno

13. Međunarodna smotra folklora u Mehuriću sinoć okupila 20 učesnika iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore

13.„Međunarodna smotra folklora 2019“, na kojoj je nastupilo 20 kulturno-umjetnička društva iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore održana je sinoć, 18.08. 2019. godine u mjestu Mehurići, u blizini Travnika u organizaciji KUD-a „Mladost“ Višnjevo.

Svojim zapaženim i kontinuiranim djelovanjem u pravcu očuvanja i zaštite bh. tradicicijskih vrijednosti, kao i organizovanjem brojnih smotri folkora, grupa entuzijasta i zaljubljenika u folklor okupljenih oko  KUD-a „Mladost“ Višnjevo danas vrijedno doprinosi u promociji i popularizaciji kulturnog naslijeđa širom Bosne i Hercegovine, ali i dalje.

Predsjednik KUD-a “Mladost“ Višnjevo, Emir Karić kazao je da ovom, ali i svim drugim smotrama folklora prvenstveno nastoje njegovati i promovisati suživot i dobrosusjedske odnose kao i od zaborava sačuvati  ovaj vrijedni i jedinstveni oblik narodne umjetnosti.

-Očuvanje i promocija naše folklorne baštine naroda BiH kao i susjednih zemalja, upoznavanje i druženje, stvaranje novih prijateljstava mladih i starih kroz igru i pjesmu naš je primarni cilj i misija, istaknuo je Karić.

Svojim prisustvom, ovogodišnju manifestaciju uveliičao je i zastupnik u PS BiH, Šermsudin Mehmedović, a 13. Međunarodnu smotru folklora otvorenom je proglasio premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo naglasivši da je ovo najbolja smotra folklora koju srednja Bosna ima. Lendo je također istaknuo da je neophodno zajedno njegovati tradiciju, folklor i prijateljstvo, jer samo tako se može raditi i graditi domovina.

Ljubitelji folklora sinoć su imali priliku uživati u nastupima članova kulturno-umjetničkih društava koji su pod vještim palicama vrsnih koreografa prezentirali brojne različite pjesme i plesove iz BiH i zemalja iz regiona. Također, ovom prilikom održan je i sajam vlašićkog sira, organske hrane i rukotvorina u okviru kojeg su proglašeni najbolji učesnici.

13.Međunarodna smotra folklora 2019 održana je na platou kod Osnovne škole “Mehurići“, a prethodio joj je defile svih učesnika manifestacije kroz Mehuriće.

A. Dizdar