Transparency International
414 u samoizolaciji, 85 u karantenu i 12 oporavljenih u SBK/KSB
414 u samoizolaciji, 85 u karantenu i 12 oporavljenih u SBK/KSB
Aktuelno

414 u samoizolaciji, 85 u karantenu i 12 oporavljenih u SBK/KSB

Planet obuca

Danas je u Travniku održana 26. vanredna sjednica Vlade SBK/KSB.

Vlada SBK je na 26. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike upoznao je Vladu SBK da je 414 rješenja aktivno za samoizolaciju u Srednjobosanskom kantonu, a sa današnjim danom na podrucju SBK se 85 osoba nalazi u karantini, te da je 12 osoba oporavilo od koronavirusa u Srednjobosanskom kantonu.
Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o radspodjeli zaštitne opreme kupljene od strane Vlade SBK za potrebe zdravstvenih ustanova. Odlukom se vrši raspodjela zaštitne opreme vizira, kapa, rukavica, hirurških maski, zaštitnih odjela, zaštitnih maski FFP2 i jednokratnih odjela.

Krizni štab Ministarstva privrede obavijestio je Vladu SBK da inspekcija redovno vrši kontrole, i nije bilo evidentiranih prekršaja propisanih mjera. Isto ministarstvo je upoznalo Vladu SBK da se
u cilju detaljne analize postojećeg stanja i poduzimanja adekvatnih mjera na smanjenju posljedica koje su uzrokovane pojavom COVID-19 provodi istraživanje svih privrednih subjekata sa područja SBK na bazi Upitnika. Upitnik se sastoji od nekoliko pitanja, jedno od pitanja je i kakvu su posljedicu uzorkovanu koronavirusom COVID-19 subjekti osjetili na poslovanje? Na primjer Nedostatak repromaterijala i sirovina, povećanje cijena repromaterijala i sirovina, poteškoće u sklapanju novih poslova, otkazivanje dogovorenih poslova, poteškoće u dovršavanju ugovorenih poslova, smanjena potražnja proizvoda i usluga na domaćem i stranom tržištu, poteškoće u transportu roba itd.

Kantonalni štab civilne zaštite je informisao Vladu SBK o da je Federalni štab civilne zaštite donio 3 naredbe, koje se odnose na raspodjelu medicinskih sredstava za Zavode za javno zdravstvo, raspodjelu testova za koronavirus, raspodjela jednokratnih hirurških maski iz donacije Vlade Malezije i raspodjelu zaštitne medicinske opreme kantonalnim štabovima civilne zaštite.
Ista uprava je obavijestila Vladu SBK da će tim Federalne uprave civilne zaštite izvršti dezinfekciju javnih površina na području Srednjobosanskog kantona, nakon 20,00 sati, odnosno nakon nastupanja zabrane kretanja stanovništva.

Ministarstvo finansija informisalo je Vladu SBK da je sa današnjim danom punjenje Budžeta SBK za 36% manje u odnosu na prošlu godinu.