Aktuelno

50 mladih iz 6 europskih država sinoć na Bosanskoj ulici Travničanima organizovali Healthy Mobile Bar (FOTO+VIDEO)

Ovih dana Travnik je mjesto susreta 50 mladih ljudi iz 6 europskih država, u okviru međunarodne razmjene Mountain Spring Vibes koju organizuje Centar za edukaciju mladih, u sklopu programa Travel for Knowledge, a u saradnji sa švedskom mrežom MOVENDI International.

 

Cilj razmjene je educirati mlade o važnosti prevencije nezaraznih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, respiratornih bolesti, malignih bolesti i sl, kroz prakticiranje zdravog načina života, u vidu zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i sl, ali i prevenciju konzumiranja alokohola, koji je među vodećim uzročnicima ovih bolesti.

 

Pored interaktivnih radionica koje će održati domaći i inostrani stručnjaci iz ove oblasti, učesnici će tokom same razmjene imati priliku i prakticirati zdrave načine života, budući da se razmjena odvija na planini Vlašić, koja nudi brojne mogućnosti za fizičku aktivnost. Dio programa razmjene svakako su i aktivnosti na otvorenom, s ciljem motivisanja mladih da aktivno doprinose unapređenju svog zdravlja i prevenciji bolesti kroz fizičku aktivnost.

 

Učesnici razmjene će motivisati i naše sugrađane da obrate pažnju na svoj stil života i unaprijede vlastito zdravlje. Akcija Healthy Mobile Bar (Zdravi mobilni bar), koju je ova internacionalna ekipa organizovala ispred Centra za edukaciju mladih, sinoć je imala priliku sa našim sugrađanima razgovarati o nezaraznim bolestima, rizicima, prevenciji nezdravih navika poput konzumiranja alkohola te idejama kako svako od nas može napraviti male, ali značajne korake za unapređenje svog zdravlja.

 

Ova razmjena je ujedno i prilika da našim gostima iz Estonije, Poljske, Slovenije, Srbije i Švedske predstavimo bogato kulturno-historijsko naslijeđe Travnika i Bosne i Hercegovine i upoznamo ih sa svim njenim ljepotama. Travnik je poznat po gostoprimstvu, pa smo uvjereni da će se naši gosti osjećati i više nego dobrodošlo tokom svog osmodnevnog boravka u BiH.

 

Razmjena Mountain Spring Vibes dio je CEM-ovog programa mobilnosti mladih Travel for Knowledge, koji podržava internacionalne razmjene mladih u cilju učenja, upoznavanja novih kultura, predstavljanja sebe i svoje države, širenja vidika, unapređenja jezičkih vještina, te usvajanja vještina koje će doprinijeti njihovom ličnom i socijalnom razvoju, a također i razvoju zajednica u kojima žive.

Travnicki.INFO