BH Telecom
Akcijom "Klima bez dima" travnički CEM obilježio Međunarodni dan bez duhanskog dima
photo: CEM Travnik
Aktuelno

Akcijom “Klima bez dima” travnički CEM obilježio Međunarodni dan bez duhanskog dima

31. maj se obilježava kao Međunarodni dan bez duhanskog dima. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je isticanje zdravstvenih rizika povezanih s upotrebom duhana, te zagovaranje učinkovitih mjera za smanjenje potrošnje duhana.

Festival „Klima bez dima“ organizuje se u cilju osvještavanja građana BiH o štetnim posljedicama duhanskog dima, potrebama prostora bez duhanskog dima, te promocije ugostiteljskih objekata bez duhanskog dima.

Kao organizacija, koja se aktivno zalaže za zaštitu prava djece i mladih na odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja, CEM se odlučio uključiti u ovaj događaj, koji se, pored Travnika, održava i u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Mostaru i Sarajevu.

U četvrtak su naše sugrađane pozvali da im se pridruže i podrže našu akciju svojom fotografijom sa porukom da ne žele biti izloženi duhanskom dimu, koji je štetan za pušače, ali i one koji borave s njima. Duhanski dim svake godine ubije šest miliona ljudi, uzrokuje ovisnost, povećava rizik od nastanka bolesti srca, srčanog i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Inicijativa “Klima bez dima” je pokrenuta u aprilu 2018. u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“, kojeg podržava Vlada Švicarske, a sprovodi Svjetska banka u BiH, u saradnji sa Udruženjem PROI.

Cilj inicijative je podrška i promocija ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima u BiH.

Centar za edukaciju mladih Travnik