BH Telecom
Aktivisti iz Travnika predali inicijativu za zaštitu rijeka u SBK/KSB
Aktivisti iz Travnika predali inicijativu za zaštitu rijeka u SBK/KSB
Aktuelno

Aktivisti iz Travnika predali inicijativu za zaštitu rijeka u SBK/KSB

Prikupljanjem potpisa građana uz poruku “Budi mudar spasi Ugar”, aktivisti iz Travnika i drugih gradova Srednjobosanskog kantona su zatražili zakonsku zaštitu rijeke Ugar te Bile, Kozice, Jasenice i Zaseljačke rijeke i svih ostalih rijeka u tom kantonu. 

Aktivisti koji su uspjeli prikupiti 2.605 potpisa inicijativu su zvanično i predali u Općinu Travnik, saopćeno je iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”.

Članovi neformalne grupe NVO “Dižimo glas za naše rijeke” su se angažovali da ukažu Općinskom vijeću Travnika kao i široj javnosti na hitnu potrebu mijenjanja Prostornog plana SBK-a u smislu brisanja novih malih hidrocentrala. Očekujemo da će Općinsko vijeće Travnik poslušati glas građana i zaustaviti izgradnju MHE na području naše prelijepe općine kako su to već učinili u općinama Kiseljak, Jajce, Novi Travnik, Fojnica, Kreševo, Donji Vakuf i Vitez – poručuju članovi inicijative “Budi mudar spasi Ugar!”.

Vlada SBK/KSB putem resornog Ministarstva započela je aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 – 2025 kojima se predviđa izgradnja 37 novih MHE.

Po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBK/KSB ubjedljivo vodi.

U tom kantonu je već izgrađeno 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu širom BiH.

Planiranje novi hidroelektrana je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 29. juna 2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Aktivisti su uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje “Općine bez brana”, dobili već podršku načelnika Novog Travnika Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju “Općine bez brana”, dok su načelnik Općine Travnik Kenan Dautović i načelnik Općine Jajce Edin Hozan iskazali volju da upute Deklaraciju na usvajanje općinskim vijećima, a što se sa nestrpljenjem iščekuje. Sada je krajnje vrijeme da Općinsko vijeće Travnik zaštiti rijeke od koruptivne eksploatacije – ističu u Udruženju “Resursni Aarhus centar u BiH”.

FENA/Agencija DAN