BiH

BiH srednjoškolci iz Sarajeva poručili: Ne želimo podjele, želimo kvalitetno obrazovanje

Srednjoškolci iz BiH danas su s mirnog okupljanja u Sarajevu poručili da ne žele segregaciju u obrazovanju i da problem “dvije škole pod jednim krovom” mora biti konačno riješen.   

– Naša osnovna poruka je stop segregaciji u srednjoškolskom obrazovanju – kazao je Faruk Gutić iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja je organizirala to okupljanje.

Gutić je dodao da su odlučili da ovaj skup organiziraju u nedjelju da bi pokazali da stotinu mladih ljudi iz 61 lokalne zajednice iz BiH mogu da se skupe u Sarajevu samo s jednim ciljem, da bi ukazali da ne žele segregaciju u srednjoškolskom obrazovanju na prostoru BiH.

– Ne želimo više podjele i da nas odvajaju po krvnim grupama. Ne želimo da nas odvajaju po nacionalnim torovima i entitetima. Želimo da imamo kvaliteteno obrazovanje. Želimo da vlasti, Federalno i kantonalna ministarstva, te Parlament BiH zaista čuju poruku mladih srednjoškolaca iz BiH da ne želimo podjele već kvaliteteno obrazovanje. Ne želimo da idemo iz BiH, želimo da ostanemo ovdje, da radimo i doprinesemo bh. društvu – izjavio je Gutić tokom okupljanja srednjoškolaca ispred zgrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Članica Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amila Čengić iz Sarajeva je kazala da fenomen “dvije škole pod jednim krovom“ ne smije ostati u BiH.

Član UO Asocijacije srednjoškolaca u BiH Miljan Đurica iz Berkovića je kazao da u toj lokalnoj zajednici ne postoji fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom.

– Iz Republike Srpske dajemo podršku protiv segregacije u obrazovanju u BiH i ovim mirnim okupljanjem želimo ukazati vlastima da je došlo krajnje vrijeme da se taj problem riješi – kazao je Đurica.

Gutić je kazao da će u sklopu današnjeg okupljanja biti organizirana i mirna šetnja do  Parlamentarne Skupštine BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja mlade koji pohađaju srednju školu u BiH.

FENA