Transparency International
Aktuelno

BiH zemlja s najnižim postotkom djece u predškolskom obrazovanju

Planet obuca

Međunarodna konferencija “Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju” održava se danas i sutra u Travniku u okviru projekta “Teacher”, čiji je cilj harmonizacija i unaprjeđenje nastavnih planova studija za predškolsko obrazovanje djece, te kompetencija i vještina budućih odgajatelja.

Projekt “Teacher” dio je programa Erasmus+, a Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku glavni je nosilac tog projekta, financiranog sredstvima Europske unije.

Kako je rečeno, glavni cilj današnje konferencije je predstavljanje rezultata istraživanja koje je provedeno među interesnim grupama predškolskog odgoja te analize studijskih programa predškolskog odgoja sveučilišta koja su uključena u projekt “Teacher”.

Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova Federacije BiH Ljiljana Kovač upozorila je da se situacija u predškolskom obrazovanju u Federaciji BiH razlikuje od kantona do kantona, ali da je zajednički problem nedovoljan broj djece uključen u predškolsko obrazovanje.

– U Federaciji BiH je to od pet do sedam posto djece, a u BiH do osam posto, što je najniži postotak kada je riječ o evropskim zemljama. Problem je to naših vlasti, jer imate neke kantone gdje je predškolski odgoj obavezan, u drugima to nije, a radi se o osnovi obrazovanja u koji mora biti uključeno što više djece – istakla je Kovač, dodavši da se u osmišljavanju nastavnih planova i programa za školovanje odgajatelja moraju uvažiti i sugestije roditelja i odgajatelja.

Prodekan za nastavu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Siniša Opić rekao je da je propitivanje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja nužno, jer se svakoj zemlji koja ulaže u ovaj vid obrazovanja dugoročno garantuje uspjeh.

– Sva istraživanja pokazuju da je za zdrav psihosocijalni razvoj čovjeka vrlo važno rano djetinjstvo i da greške napravljene u tom periodu mogu ostaviti nesagledive posljedice. Te se greške ne smiju činiti i zato je propitivanje kurikuluma u interesu zemalja članica EU ali, naravno, i BiH – istaknuo je Opić.

Voditeljica ekspertnog tima projekta “Teacher” i predstavnica Univerziteta u Travniku, Amra Tuzović, kazala je da je će učesnici projekta i konferencije mapirati trenutno stanje i potrebe predškolskog obrazovanja, te odrediti daljnje korake kako bi se došlo do kvalitetnog obrazovanja i kompetentnih odgajatelja.

U projektu “Teacher” učestvuje šest univerziteta iz BiH, te četiri partnera iz Evropske unije, a trajat će do oktobra 2019. godine.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!