Čestitka ministra Domića u povodu Međunarodnog dana žena
Čestitka ministra Domića u povodu Međunarodnog dana žena
Aktuelno

Bojan Domić: Pozicija ministra iz reda srpskog naroda neće biti kamen spoticanja

Srednjobosanski kanton, kao i ostatak države, nakon opštih izbora u oktobru još uvijek čeka na formiranje kantonalne vlasti.

Nju bi, prema najavama, trebali formirati HDZ BiH i SDA, a koordinator ministara HDZ-a u Vladi SBK/KSB-a i kantonalni ministar prosvjete, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić izjavio je kako su pregovori u toku.

Čeka se rasplet situacije na višim nivoima. Kad se stvore koalicije na federalnom i državnom nivou okončat će se i proces u kantonu. Razumijem šta radi SDA, taktičke poteze da poprave ukupnu poziciju u državi i FBiH. Ono što je realno jeste da je u ovom kantonu nemoguće formirati Vladu bez HDZ-a BiH. Vlada normalno funkcionira, mi radimo i sve činimo da život ide dalje“, rekao je Domić.

Prema njegovim riječima, pozicija ministra iz reda srpskog naroda neće biti kamen spoticanja u razgovorima sadašnjih i budućih koalicijskih partnera.

To su već spinovi određenih krugova koji nemaju čak veze ni sa SDA. Netko pokušava napraviti problem između HDZ-a i SDA. Niz ciklusa to nije bio problem, ministra iz reda srpskog naroda predlagao je HDZ uz saglasnost SDA. Vjerovatno ista formulacija ide i dalje. A sad što bi netko želio da ova Vlada bude četverostranačka ili peterostranačka ja to razumijem. Ovdje HDZ i SDA imaju kapacitet da zajedno formiraju vlast i ne vjerujem da će to biti da tako kažem kamen spoticanja. Mudro kao i dosad ćemo to na obostrano zadovoljstvo riješiti i Vlada će funkcionisati još i bolje u narednom periodu“, ocijenio je Domić nakon jučerašnje sjednice kantonalne vlade u Travniku.

FENA/Agencija DAN