BH Telecom
Bojan Domić: Vrijeme je za ublažavanje mjera u školama u SBK/KSB
Bojan Domić: Vrijeme je za ublažavanje mjera u školama u SBK/KSB
Aktuelno

Bojan Domić: Vrijeme je za ublažavanje mjera u školama u SBK/KSB

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojan Domić najavio je da će kantonalnom Kriznom štabu ponovno uputiti zahtjev za ublažavanje mjera, koje su u škole uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Domić je novinarima u Travniku rekao da su škole dužne periodično dostavljati izvještaje, te da se može zaključiti da je epidemiološka situacija u njima izrazito dobra.

Zatražit ćemo ponovno da se u obrazovanju mjere ublaže, jer imamo evidentnih problema i već se osjete posljedice. Praktična nastava. na primjer, u završnim razredima medicinskih škola ne realizuje se od pošle godine. To je problem jer nam te generacije djece ostaju u deficitu – istakao je Domić.

Domić, također, smatra da trajanje nastavnog sata treba biti produženo na 40 ili 45 minuta

Nismo mi u obrazovanju ti koji odlučujemo i zdravstvo će reći posljednju riječ. Samo ih pozivam da razmotre epidemiološku situaciju. Zdavlje jeste najvažniji, ali trebaju uzeti u obzir i interes naše djece – dodao je Domić.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić podsjetio je da je Krizni štab prije mjesec dana odbio sličan zahtjev kantonalnog Ministarstva obrazovanja, te je naglasio da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Za sada ostaje situacija kakva jeste. Ukoliko bude uslova, naravno da bismo svi željeli da se nastava vrati u normalne okvire – rekao je Matić.

On je istakao da je u posljednjih nekoliko dana zabilježen blagi porast broja zaraženih i hospitalizovanih osoba. U SBK/KSB, kako je rekao, trenutno ima 90 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 55 osoba je hospitalizovano.

Od početka pandemije, koronavirus je potvrđen kod 3.365 stanovnika SBK/KSB, a preminula je 301 osoba.

FENA/Agencija DAN