BH Telecom
Važna informacija iz bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila
Važna informacija iz bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila
Aktuelno

Bolnice imaju 72 sata da obezbijede 30% kapaciteta za Covid pacijente

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je nove mjere koje stupaju na snagu odmah i primjenjuju se narednih 14 dana. 

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez na današnjoj press konferenciji kazao je da se situacija značajno pogoršala.

Važno je reći da je incidenca 160, što je duplo više u odnosu na prethodne dane. Maske su od danas na otvorenom na cijelom teritoriju FBiH obavezne. Zahtijevali smo obustavu hladnih programa, odnosno samo slučajevi koji su neophodni da se urade. Naredili smo da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i imaju vremena 72 sata da nas izvijeste o tome. Ova se odluka odnosi na sve bolnice i kliničke centre na području FBiH i oni su dužni da to urade“, kazao je Čerkez.

Traži se aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane.

Uvodimo nove antigenske testove, odnosno mogućnost antigenskih testova. Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi na javno-zdravstvenim ustanovama. Zabranjena je organizacija grupnih putovanja za korisnike socijalnih ustanova“, kazao je Čerkez.

On je istaknuo da se mora ići na restriktivnije mjere i da se one moraju poštovati.

Ako se nastavi ovakav trend svi kapaciteti će biti popunjeni do kraja novembra. U ovom trenutku moramo svi biti zajedno, nije vrijeme za paniku, vrijeme je za ozbiljno ponašanje. Očekujemo maksimalnu odgovornost od svih poslodavaca i očekujemo da kroz ovaj period zajedno prođemo, štiteći jedni druge“, poručio je Čerkez i dodao:

Ovo je vrijeme kada političke stranke trebaju da pokažu odgovornost. Očekujemo da stranke pređu na alternativne mjere za političke kampanje. To što neko ne sankcionira političke partije koje krše propisane mjere to je ponovo politika, politika ih ne sankcionira“.

Patria