Centrala u Sarajevu ugasila travnički "Preporod": Tri člana iz Sarajeva trebaju osigurati dalji rad
Centrala u Sarajevu ugasila travnički "Preporod": Tri člana iz Sarajeva trebaju osigurati dalji rad
Aktuelno

Centrala u Sarajevu ugasila travnički “Preporod”: Tri člana iz Sarajeva trebaju osigurati dalji rad

U najtežim ratnim vremenima, 1993. godine, mala grupa vrijednih ljudi pokrenula je u Travniku izlazak časopisa “Divan”. Bilo je to izuzetno pisano djelo sastavljeno od autorskih tekstova članova tadašnjeg Kulturnog društva muslimana “Preporod”, a u rodnoj kući Ive Andrića pokrenut je i klub “Divan”, mjesto svih kulturnih zbivanja tih godina.

“Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka” je kulturna manifestacija koja od iste te 1993. godine traje do danas, a posljednji broj časopisa “Divan” objavljen je u februaru ove godine.

Nebrojene manifestacija, kulturni događaji našeg grada od tih ratnih godina do danas realizovani su u organizaciji travničkog Preporoda, a malobrojna ekipa volontera iz dana u dan je osmišljala nove sadržaje i pripremala ih za mnogobrojnu publiku.

Nažalost, imenovanjem novog predsjednika Upravni odbor BZK “Preporod” Bosne i Hercegovine krenuo je sa velikim promjenama samog statuta društva, te organizacije lokalnih podružnica, nakon čega je donio Odluku o prestanku rada Izvršnog odbora BZK „Preporod“ Općinskog društva Travnik, te imenovanju Povjereništva BZK “Preporod” Općinskog društva Travnik, od tri člana iz Sarajeva, koji trebaju osigurati kontinuitet rada i djelovanja te organizirati izbor predsjednika i svih ostalih organa BZK „Preporod“ Općinskog društva Travnik.

U nastavku prenosimo saopćenje za javnost dosadašnjih aktivista BZK “Preporod” Travnik:

Obavještavamo članove Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Općinskog društva Travnik, sve saradnike i cjelokupnu javnost da je 1. juna 2020. godine prestao rad Izvršnog odbora BZK „Preporod“ Općinskog društva Travnik.

Odluku o tome, na prijedlog predsjednika BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Sanjina Kodrića, donio je Upravni odbor BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, i istovremeno imenovao Povjereništvo BZK “Preporod” Općinskog društva Travnik, od tri člana iz Sarajeva, koje treba osigurati kontinuitet rada i djelovanja te organizirati izbor predsjednika i svih ostalih organa BZK „Preporod“ Općinskog društva Travnik.

Nakon 30 godina kontinuiranog rada jedne od najaktivnijih i najuspješnijih organizacija „Preporoda“ u Bosni i Hercegovini i šire, ugašen je naš rad u „Preporodu“. Ovim činom pokazano nam je da se ne cijeni rad, decenijsko zalaganje i evidentni rezultati.

Prvi put u našem radu nismo uspjeli uspostaviti dijalog. Prvi put je napravljen razdor između nas i Zajednice koja postaje nedodirljiva, Zajednice koja postavlja elitističke odnose i ciljeve.

Naš rad se zasnivao na dobrovoljnosti i volonterizmu a tako ćemo i nastaviti djelovati u svojoj sredini, ali izvan Zajednice koja to ne prepoznaje, ne cijeni i ima druge prioritete.

O djelovanju travničkoga „Preporoda“ svjedoči svijetao trag koji su njegovi aktivni članovi, svojim požrtvovanim zalaganjem, utisnuli radeći proteklih 30 godina na krilima entuzijazma i na principima volonterizm. Svome smo gradu u naslijeđe ostavili vrijedno djelo, sublimat identitetskih vrijednosti jednog mikrosvijet, čime smo i kulturnom životu Bosne i Hercegovine dali značajan doprinos.

Niko nam ne može oduzeti niti prisvojiti „Divan“, niko ne može izbrisati manifestaciju „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka“ ni objavljene „Preporodove“ naslove, kao ni stotine priređenih i realiziranih programa u čijoj je realizaciji učestvovalo na stotine naših saradnika. Toplo se zahvaljujemo svima vama koji ste bili dio toga, i učesnicima i posjetiteljima.

Jer „Svi smo mi Ilhamija“, ponosne kćeri i sinovi našeg Travnika:

Amra Čampara-Lolić

Jasmina Hopić

Fatima Maslić

Aida Ramčić-Salkić

Senid Gerin

Elmedina Alić

Abdulah Vrselj

 

Iskreno se nadamo da će gore pobrojani u što skorijem roku iznaći neki drug vid organizovanja, te nastaviti aktivno raditi na kulturnoj sceni našega grada u čemu smo spremni pružiti im apsolutnu podršku kao i uvijek do sada.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!