Transparency International
Čerkez: Skupština je ta koja osniva školu u Jajcu, a ne ministrica
photo: Agencija DAN
BiH

Čerkez: Skupština je ta koja osniva školu u Jajcu, a ne ministrica

Planet obuca

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, izjavila je kako se formiranjem nove srednje škole u Jajcu provodi odluka koju je donijela Skupština SBK/KSB, ocijenivši kako će škola profunkcionisati samo ako za nju budu zainteresirani učenici i njihovi roditelji.

Čerkez je podsjetila da je Skupština SBK/KSB, glasovima zastupnika donijela odluku o osnivanju nove srednje škole, dodavši da je njena obaveza tu odluku i provoditi, onako kako je to definisano Zakonom.

– “Vlada je imenovala vršioce dužnosti direktora i članova školskog odbora, a odobrila je i nabavku namještaja za školu jer moramo izvršiti sve pripreme u skladu sa Odlukom Skupštine SBK/KSB.

Dakle, Skupština je ta koja osniva školu, a ne ministrica. Međutim, ponovno naglašavam, ukoliko djeca i njihovi roditelji ne pokažu interes za upis, škola neće ni profunkcionisati” – kazala je Čerkez za Fenu.

Na upit da prokomentariše posljednja događanja u Jajcu, odnosno sve glasnija protivljenja otvaranju nove srednje škole koja će, uz postojeće dvije s hrvatskim nastavnim planom i programom, raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, ministrica je kazala kako je obrazovanje u BiH uspostavljeno poput države BiH.

– “Nažalost, vrlo kaotično. Međutim, jedno je obrazovanje, a drugo pokušaj određenih interesnih skupina i politika koji pred izbore žele nametnuti ovaj problem. On zaista jeste problem, ali se ne nameće kroz izborni program, nego kao struka. Reforma mora biti ozbiljna, stručna, znanstvena i zakonita” – istaknula je Čerkez.

FENA/Agencija DAN