BH Telecom
CRVENI KRIŽ TRAVNIK: Podijeljena donacija Agana Hodžića (FOTO)
photo: Crveni križ Travnik
Aktuelno

CRVENI KRIŽ TRAVNIK: Podijeljena donacija Agana Hodžića (FOTO)

Crveni križ općine Travnik obilježavanje Nedjelje crvenog križa – Crvenog polumjeseca završio je podjelom prehrambenih paketa iz donacije velikog humaniste Agana Hodžića.

Pakete humanitarne pomoći Crveni križ FBiH uputio je u općinske organizacije, koje su ih proslijedile do krajnjih korisnika. Tako je Crveni križ općine Travnik pakete koje je dobio uspješno uručio porodicama u stanju socijalne potrebe.

Veliki humanista Agan Hodžić rođen je 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a najveći dio svog života proveo je u Kanadi gdje je marljivim radom stekao veliko bogatstvo. U testamentu nakon njegove smrti obznanjeno je da je odredio da se novčani iznos od 1.152.993 KM ravnomjerno rasporedi i dodijeli za tri humanitarne organizacije Merhamet, Narodnu kuhinju Stari grad Sarajevo i Crveni križ FBiH.

U svom testamentu Hodžić je uslovio trošenje ove donacije isključivo u prehrambene artikle za socijalno ugroženo stanovništvo. Posljednje godine svog života Hodžić je proveo živeći u svojoj voljenoj domovini, a i pored velike kanadske penzije i ogromne svote novca koju je posjedovao, oduševljavao je ljude oko sebe svojom skromnošću.

Da priča bude neobičnija, ovaj veliki humanitarac umro je 2015. godine sam, okružen tek nekolicinom pazitelja u Gerontološkom centru u sarajevskom naselju Nedžarići. Crveni križ FBiH posthumno mu je dodijelio „Zlatni znak crvenog križa“ za najveću pojedinačnu donaciju ovoj organizaciji.

Takođe Crveni križ FBiH će ubuduće svake godine dodjeljivati posebno priznanje, koje će nositi naziv „Agan Hodžić“, za najveće donatore organizaciji Crvenog križa u toj godini.

Crveni križ Travnik