dstore
Da li će Regionalni vodovod Plava voda naštetiti poznatom izletištu?
photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Da li će Regionalni vodovod Plava voda naštetiti poznatom izletištu?

Planet obuca

Od početka realizacije projekta Regionalnog vodovoda Plava voda, po gradu se prepričavaju mnoge priče o tome da će jedno od najpoznatijih izletišta u Bosni i Hercegovini nestati, biti uništeno, da će sva voda otiću prema Zenici. 

Javno preduzeće RV Plava voda obratilo se medijima saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

INFORMACIJA ZA JAVNOST

U cilju informisanja građana Travnika i sprečavanja širenja dezinformacija vezano za korištenje količine vode u sklopu izgradnje i puštanja u rada Regionalnog vodovoda ,.Plava voda” dajemo slijedeće saopštenje:

– prosječna količina izdašnosti izvorišta „Plava voda” iznosi 2000 — 3 000 lit/sek. Mjerenja protoka i vodostaja redovno vrši Institu za hidrotehniku Sarajevo i sva dosadašnja mjerenja su objavljena na web stranici JP RV Plava voda.

– JP RV „Plava voda” d.o.o. Travnik ima koncesiju (maksimalno pravo korištenja) na samo 750 lit/sek; – od ovih 750 lit/sek koliko iznosi koncesija, 200 lit/sek će Travnik uzimati direktno sa izvorišta Plava voda preko JKP „Bašbunar” i ova količina vode neće biti uopšte u cjevovodu Regionalnog vodovoda „Plava voda”; Napominjemo da je količina vode od 200 lit/sek i sada, prema svim proračunima gotovo dvostruko veća od količine koja je potrebna za vodosnabdijevanje Travnika sa izvorišta Plava voda;

-pored ovih 200 lit/sek, Travnik u sklopu Regionalnog vodovoda dobiva na raspolaganju sistem (dva odvojka) i novu mogućnost korištenja na još 80 lit/sek za područja nizvodno od izvorišta Plava voda; ovim se vodosnabdijevanje Travnika dodatno osigurava;

-ostale općine dobivaju pravo na korištenje u slijedećim količinama: – Grad Zenica 350 lit/sek; Općina Novi Travnik 40 lit/sek; – Općina Busovača 40 lit/sek.

-općina Vitez je odustala od učešća u projektu „Plava voda” tako da količina od 40 lit/sek koja je bila planirana za ovu općinu kao dodatni višak.

Ova analiza praktično pokazuje da se implementacijom projekta ,,Plava voda” stvara dodatna sigurnost kvalitetnog vodosnabdijevanja Travnika u budućnosti.

Za sva eventualna pitanja po bilo kojoj tematci vezano za projekat „Plava voda- možete se obratiti na adresu:

JP RV „ Plava voda” d.o.o. Travnik, ul Zenjak bb, ; telefon: 030 511 133, fax:030 511 132, e-mail: prv.plavavoda @bih.net.ba, svakim radnim danom u vremenu od 7,30 do 16,00 sati

Uprava JP “Plava voda” d.o.o. Travnik

Da li će Regionalni vodovod Plava voda naštetiti poznatom izletištu?
photo: JP RV Plava voda