Aktuelno

Da li će se travnički učenici vratiti u klupe ove školske godine? Evo šta kaže ministar obrazovanja SBK

Planet Obuca

Na pitanje novinara o poduzetim mjerama za izvođenje nastave do kraja ove školske godine, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, izjavio je da se u vanrednim okolnostima stvari odvijaju prema prethodno usklađenim kalendarima.

Maturanti u srednjim školama tako su svoje nastavne aktivnosti završili prošle sedmice, dok niži razredi imaju školske obaveze do sredine narednog mjeseca. Što se tiče predaje i odbrane maturskih radova, i ta je odluka definisana s obzirom na trenutne okolnosti. Naime, radovi se šalju putem elektronske pošte profesorima i mentorima, dok će sam čin odbrane rada biti pred komisijom u školskim prostorijama, uz obavezno poštivanje mjera nadležnih institucija.

Novinari su ministra Domića pitali i o eventualno povratku učenika u školske klupe do kraja ove školske godine, a prognoze nisu baš najbolje.

Donijeli smo instrukcije o mogućnosti ocjenjivanja online putem. Naravno, te ocjene nemaju jednaku vrijednost kao one standardne, ali smo dali tu mogućnost. Što se povratka učenika u škole tiče, smatram da je taj scenario teško izvodiv. Mi smo već na pola mjeseca maja, tako da je malo vjerovatno da ćemo imati klasičnu nastavu do naredne školske godine” riječi su ministra obrazovanja, Bojana Domića.

Agencija DAN