Transparency International
Danas je prodata kompanije "Vitezit" Vitez
Danas je prodata kompanije "Vitezit" Vitez - photo: FENA
Aktuelno

Danas je prodata kompanija “Vitezit” Vitez

Planet obuca

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu ‘Vitezit’ prodana je danas kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka.

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku danas je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS Vitezit iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljada radnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sistema Vitezit koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Nakon javne prodaje, Winsley defence group iz Odžaka, koju je zastupao advokat Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitroglicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, mašina i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita.

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sistema Vitezit nakon tri neuspješne prodaje.

Novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je kako će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 radnika i uložili 65 miliona eura u preduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje. Novi vlasnici također su najavili kako će prosječna plata u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

FENA/Agencija DAN