Transparency International
Aktuelno

Do posljednjeg mjesta ispunjena Šarena džamija ispratila zatvaranje zbog radova (FOTO)

Planet obuca

Šarena džamija ili Sulejmanija je džamija koja se nalazi se u Travniku, u dijelu nazvanom Donja čaršija, a pretpostavlja se da je izgrađena u drugoj polovini 16. vijeka. U vakufnami prvog obnovitelja džamije nalazi se podatak da ju je izgradio Gazi-aga. 1757. godine vezir Ćamil Ahmed-aga podiže džamiju, koju su stanovnici mahale prozvali Ćamilija. Ona je izgorjela u požaru 1815, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Proteklog petka omiljena bogomolja muslimana u Travniku bila je domaćin posljednjeg džuma-namaza u narednim mjesecima. Razlog je zatvaranje objekta zbog unutrašnjih radova kako bi se Šarenoj džamiji vratio stari sjaj. Kako nezvanično saznajemo iz Medžlisa Islamske zajednice Travnik, Sulejmanija će biti u funkciji od septembra. Sve ramazanske i ostale aktivnosti prebačene su u Lončaricu, kao i džuma-namazi u Poturmahalsku džamiju.

U nastavku pogledajte fotogaleriju proteklog džuma-namaza (posljednjeg prije početka unutrašnjih radova) u Šarenoj džamiji. Hutbu je predvodio glavni imam MIZ Travnik, Salih ef. Indžić.

Travnicki.INFO