BH Telecom
Ema Mujanović: Odlučila sam napraviti postavku za novogodišnje fotografisanje
Ema Mujanović: Odlučila sam napraviti postavku za novogodišnje fotografisanje
Aktuelno

Ema Mujanović: Odlučila sam napraviti postavku za novogodišnje fotografisanje

Ema Mujanović mlada je fotografkinja iz Travnika koja je pažnju javnosti privukla specifičnim stilom fotografisanja ljudskih emocija. Imajući u vidu činjenicu da dolazi iz porodice višestruko nagrađivanih fotografa, te da trenutno realizuje jedan veoma lijep projekt, odlučili smo popričati sa njom o njenoj velikoj ljubavi.

Dolaziš iz porodice fotografa, da li je ljubav prema fotografiji još u djetinjstvu usađena?

Da, još kao mala uživala sam provodeći vrijeme pomažući tati pri izradi analognih fotografija. Tata je imao improvizovanu fotolaboratoriju u kupatilu našeg stana, a ja sam kao i svako dijete voljela da istražujem. Sve te hemikalije i razvijači su mi bili zanimljivi i čudnovati. Za mene je to bila neka vrsta magije, da se na bijelom fotopapiru pojavi fotografija. Kako sam odrastala ljubav prema fotografiji postajala je veća, te je sada prerasla u ozbiljan posao. Član sam Asocijacije za umjetničku fotografiju, gdje sam stekla zvanje Fotograf prve klase.

Šta po tvome mišljenju čini dobrog fotografa i šta najradije fotografišeš?

Mnogo je toga potrebno da bi neko bio dobar fotograf. Naime, skup aparat ne čini nekog fotografom. Dobar fotograf je onaj koji uočava detalje, zna prenijeti svoju ideju, odabrati dobar kadar. Jako je bitno i poznavanje tehnike i načina rada aparata. Znati svoje svjetlo i iskoristiti maksimum od svjetlosnih uvjeta ma kakvi oni bili-to čini dobrog fotografa i to čini dobru fotografiju. Naravno, niko se nije rodio sa znanjem i ništa se ne može postići preko noći. Na greškama se uči, bitno je samo stalno vježbati i raditi.

Na početku bavljenja fotografijom najviše sam fotografisala pejzaže, ali vremenom sam shvatila da me više zanimaju ljudske emocije. Prije devet godina fotografisala sam prvo vjenčanje svoje prijateljice. Nakon što su drugi prijatelji vidjeli fotografije, ponude za fotografisanje su počele pristizali. Shvatila sam da mi se ovo područje fotografije najviše dopada. Sve je iskreno, puno ljubavi, pozitivne energije, emocija, nasmijanih lica, suza, plesa… Kada mladencima isporučite fotografije i kada vam potvrde da su zadovoljni fotografijama, to zaista nema cijenu. Uz fotografije vjenčanja rado fotografišem djecu. S obzirom da sam prosvjetni radnik, uživam u radu s djecom i na ovaj način.

Da li je taj posao dovoljno cijenjen, i kako bi ga ti definirala; ko je zapravo fotograf?

Mislim da ne, u našoj državi većina poslova nije dovoljno cijenjena pa tako ni posao fotografa. Kada vas ljudi vide da fotografišete, obično misle da je to lagan posao. Ne vide šta stoji iza toga. Tu su sati i sati rada da bi fotografije koje dobiju bile tako dobre u završnici. Mislim da će ljudi, koji kvalitetno rade svoj posao i ozbiljno se bave nekim poslom, ne samo fotografijom, uvijek izbiti na površinu kvalitetom i uvijek biti prepoznati. Nekad je za to potrebno dosta vremena, ali sve dođe na svoje.

Ideja za tvoj aktuelni projekt, šta se zapravo nudi?

S obzirom da se bliži Nova godina, odlučila sam napraviti postavku za novogodišnje fotografisanje. U ponudi je fotografisanje na tri različite scenografije, gdje djeca sa svojim roditeljima mogu uživati, fotografisati se i dobiti lijepe uspomene. Ideja je dosta dobro prohvaćena i mnogo roditelja je zainteresovano za fotografisanje.

Ima li nekih drugih projekata u najavi?

Nadam se da ću u budućnosti ostvariti još mnoge zamišljene projekte, ali evo za sada samo želim da se usavršavam u svom poslu i da nas zdravlje dobro služi. Ova godina nas je naučila da ne možemo baš puno planirati. Zaista se nadam da će sljedeća 2021. godina biti puno bolja, da ćemo svi imati puno više zdravlja, da ćemo se moći više kretati, putovati, da ćemo imati više druženja sa dragim osobama, smijeha, ljubavi…

Emi svakako želimo još puno godina uspješnog rada, a svima vama preporučujemo da ispod ovog teksta pogledate neke od fotografija.

Agencija DAN