FOTO: Aldin Duzan više od dvije decenije na Vranici bere borovnice - zarada i odmor
photo: FENA/Hazim Aljović
BiH

FOTO: Aldin Duzan više od dvije decenije na Vranici bere borovnice – zarada i odmor

Hobi, razonoda, odmor, ali i izvor finansiranja, sve to je Vranica za tridesetogodišnjeg Aldina Duzana koji više od dvije decenije na ovoj bh. planini bere borovnice i prodaje ih u rodnom Novom Travniku.

Vranica je, kaže, pitoma, i vrijeme na njoj, dok bere borovnice, posmatra kao odmor i priliku za boravak u prirodi. Osim Vranice u berbu ide i na Ravno Rostovo, Kamenjaš i u Mravinjac.

Gdje borovnica raste tu nema zmija niti miševa tako da je branje, pogotovo kada rodi dobro kao ove godine, milina. Može se fino zaraditi, ali i uživati – kazao je Duzan u razgovoru za Fenu u mjestu Duhovo, na putu iz Novog Travnika prema Bugojno, preko Rostova, gdje je postavio štand sa svojim proizvodima, ubranim u prirodi.

Sve što ubere uspije prodati, te stoga nema potrebu prodavati nakupcima po znatno nižim cijenama. Od tog novca, on i njegova porodica se finansiraju godinama. Dnevno, ističe Duzan, naberu oko 20-ak kilograma borovnice.

Pokušavao je kaže i s radom u firmama, ali uvijek se vraćao na Vranicu.

Radio sam jedno vrijeme i u Sarajevu, ali navikao sam na ovaj svoj posao, hobi, ljubav, sve mi je ovo u jednom. Više zaradim, a lakše mi je – kaže Duzan i dodaje da se od borovnice, ali i brusnice, šumskih jagoda, kupina, vrganja i lističarki može živjeti, ko čitavu sezonu isprati temeljito.

Najčešći kupci su, navodi, pored Bosanaca i Hercegovaca Dalmatinci i Beograđani.

Berba borovnice se bliži kraju, a aktivna je bila u protekla tri mjeseca. Duzan navodi da je cijena kilograma ove godine bila od sedam do deset KM, u zavisnosti od dijela sezone, a na veliko kod otkupljivača po četiri KM.

FENA