Transparency International
Najavljena manifestacija „Ljuta greda 2019“
Najavljena manifestacija „Ljuta greda 2019“ - photo: A. Dizdar
Aktuelno

(FOTO) Najavljena manifestacija „Ljuta greda 2019“

Planet obuca

U zgradi Općine Travnik večeras je održan sastanak članova Organizacionog odbora za izradu, planiranje i realizaciju projekta „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“ na kojem je najavljena tradicionalna manifestacija „Ljuta greda 2019“ koja će se održati 24. i 25. augusta na Vlašiću.

Odbor je formiran od svih boračkih udruženja sa područja općine Travnik, a cilj projekta jeste da se Vlašiću konačno i u pisanoj formi i kroz određene sadržaje omogući adekvatna historijska uloga, onakva kakvu je imao u bliskoj prošlosti, rečeno je večeras na sastanku. Projekat je u završnoj fazi, a u mjesecu oktobru se očekuje njegovo predstavljanje.

Ove godine pod okriljem navedenog projekta realizuju se tri manifestacije.

Protekle sedmice održana je tradicionalna manifestacija „Meokrnje 2019“, sljedeća je „Ljuta greda 2019“, a nakon toga početkom mjeseca septembra slijedi i manifestacija na Galici.

Predsjednik Organizacionog odbora za izradu, planiranje i realizaciju projekta „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“, ratni komandant Munir Karić je istaknuo da sve navedene manifestacije treba da pokažu i kažu šta je to Vlašić polučio u prošlosti i šta su heroji sa ovoga područja uradili za cijelu BiH. Karić je također naglasio da je Vlašić simbol odbrane i oslobađanja, te da Ljuta greda danas zauzima veoma važno mjesto u historijskim činjenicama odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine i da se održava u čast boraca Armije RBiH iz proteklog rata koji su branili i odbranili područje srednje Bosne.

Manifestacija obično uključuje niz programskih sadržaja, od planinarskog pohoda “Stazama heroja”, memorijalnog turnira u malom nogometu, časa historije, obraćanja brojnih zvaničnika i gostiju, do prigodnog kulturno-zabavnog i vjerskog programa.

„Ljuta greda i brojni bosanski sinovi koji su dali svoje živote za našu odbranu i slobodu, obavezuju nas za naš cijeli život da ih se sjećamo i na ovaj način. Kako njih, tako i svih uspješnih oslobodilačkih akcija jedinica Armije RBiH, kao i ratnih vojnih invalida i svih boraca “, kazao je Karić te uputio poziv svima da dođu na Vlašić.

A. Dizdar