BH Telecom
Andrićevi dani 2017

FOTO: Promocija romana “Slana zemlja” Jasmina Imamovića

Roman “Slana zemlja”, autora Jasmina Imamovića, koji govori o Drugom svjetskom ratu, Tuzli i tragičnoj ljubavi dvoje mladih članova pokreta otpora Enveru Šiljku i Fridi Laufer, predstavljen je večeras u Travniku.

Autor knjige, aktuelni gradonačelnik Tuzle, rekao je kako je roman “Slana zemlja” napisan na bazi istinitih događaja i stvarnih ličnosti te da donosi autentičnu ljubavnu priču.

Enver Šiljak i Frida Laufer bili su u antifašističkom, ilegalnom pokretu otpora i oboje na potjernici NDH i Gestapa, već s početka rata. Prije nego što je on otišao u partizane, izdani su, privedeni i tragično su završili. On je 5. 9. 1941. godine streljan, a ona je završila u više koncentracionih logora i konačno u Jasenovcu, gdje je ubijena, zajedno s njihovim djetetom koje je rodila u logoru – rekao je Imamović.

Roman “Slana zemlja” osma je knjiga Jasmina Imamovića, koju je, kako je izjavio, odlučio napisati zbog revizionizma povijesti.

–  Dok se cijeli svijet ponosi pobjedom nad Hitlerom kod nas se pojavljuju neke zabrane, cenzure. Zato sam ja, da bih se suprotstavio sveprisutnom revizionizmu, inzistirao da roman pišem na bazi istinitih događaja i istinitih ličnosti. Dakle, gola istina, dokumenti i na bazi toga roman ‘Slana zemlja’ – rekao je Imamović.

Roman “Slana zemlja” predstavljen je u okviru manifestacije Andrićevi dani 2017, koja se u Travniku održava do 9. novembra.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!