BH Telecom
FOTO: Sindikati u SBK/KSB nezadovoljni predloženim iznosom za povećanje osnovica
FOTO: Sindikati u SBK/KSB nezadovoljni predloženim iznosom za povećanje osnovica
Aktuelno

FOTO: Sindikati u SBK/KSB nezadovoljni predloženim iznosom za povećanje osnovica

Sindikati zaposlenika, koji plate primaju iz budžeta Srednjobosanskog kantona, nezadovoljni su iznosom povećanja osnovice za obračun plata, koji je Vlada planirala u idućoj godini, te ističu da je njihov zahtjev osnovica od minimalno 275 maraka.

Predstavnici osam sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, organima uprave, MUP-a i pravosuđa, upozorili su da je u Prijedlog budžeta za 2019. godinu, Vlada SBK/KSB planirala povećanje osnovice s 265 maraka na 270 maraka te da to ne odgovara porastu troškova života.

Juče smo pregovaračkom timu Vlade rekli da tražimo osnovicu za obračun plate od 275 maraka, a kasnije bi, nakon šest mjeseci, krenuli s rebalansom da vidimo kakav je priliv sredstava. Ako on bude dovoljan, da se onda ide na dogovor za novo povećanje. Ukoliko ne dođe do toga, imat će nezadovoljstvo svih budžetskih korisnika i mislim da ćemo imati i proteste, te ostale mjere koje su sindikatima na raspolaganju – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a SBK/KSB Dragan Škulj.

Predsjednica Sindikata kantonalnih organa uprave, Refija Kulašin, istakla je da sindikati nisu konsultovani pri utvrđivanju budžeta za iduću godinu, te je pozvala zastupnike u Skupštini SBK/KSB da na sjednici, zakazanoj u petak, ulože amandmane na prijedlog budžeta.

Mi ne tražimo enormno visoku osnovicu, nego da se za oko 5.300 zaposlenih osigura minimalno povećanje, te da se bar približimo zaposlenicima u općinama i drugim kantonima. Sadašnjih pet maraka, koje predlaže Vlada, zaista je minorno i nedovoljno za minimum socijalnog statusa zaposlenika i odgovor na veliki porast troškova života – izjavila je Kulašin.

Predsjednik Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK/KSB, Muhamed Pajić, upozorio je kako plata nastavnika u osnovnoj školi iznosi 956 maraka te da je to neprihvatljivo.

Ako neko ko radi tako odgovoran posao s djecom i roditeljima, nije dobacio ni do 1.000 maraka, o čemu onda pričamo. Nije bilo demokratskog pristupa, niti je bila javna rasprava, nego su sjeli i napravili budžet kako oni žele, bez sagledavanja stvarnih potreba – istakao je Pajić.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!