Transparency International
FOTO: Završeni ovogodišnji Dani općine Travnik
photo: Agencija DAN
Dani Općine Travnik 2018

FOTO: Sinoć završili Dani općine Travnik

Planet obuca

Manifestacija “Dani općine Travnik”, započeta 12. marta, sinoć je zvanično i zatvorena.

Kako je u svom obraćanju kazao načelnik Općine Travnik, ova tradicionalna manifestacija okuplja veliki broj učesnika, koji tokom manifestacije prezentiraju svoj rad: “Za ove Dane općine, specifično je to što je bilo najviše događaja, 90 događaja, 3 su odgođena zbog vremena. a sve skupa to je 1850 učesnika. Dakle, ovo je jedna lijepa manifestacija, realizirana sa vama, sa institucijama, našim univerzitetima, javnim ustanovama, društvima, sportskim klubovima, svim organizacijama u općini Travnik” – kazao je načelnik Admir Hadziemrić.

Iskazao je zadovoljstvo radi potpisivanja pet sporazuma, kojima se unaprijeđuje život na području općine Travnik. Riječ je o sporazumima koji se odnose na zdravstvene ustanove, ali i jedan vezan za kulturu. Uz druge učesnike, upravo su kulturno -zabavni sadržaji dominirali ovogodišnjom manifestacijom, a dobar dio programa realiziran je u saradnji sa Centrom za kulturu općine Travnik.

S obzirom na to da je završnica Dana općine upriličena u novootvorenom prostoru kamerne scene, prisutnim se obtatio i direktor Centra za kulturu, Taik Ganić, ističući da je ova ustanova postavila i određene ciljeve: “Tri su osnovna cilja, a to su: jačanje međunarodne saradnje, jačanje produkcije sa ustanovama, udruženjima, pojedincima i treći cilj, jačanje prostornih kapaciteta centra. Polako realiziramo jedan po jedan. Prije par dana smo potpisali saradnju sa Glazbenom školom iz Makarske što je već rezultiralo u gostovanju hora iz Makarske, u okviru treće smotre horova. Festival, čijem otvaranju prisustvujemo je također rezultat koprodukcije sa pozorištem Travnik. Svjedoci ste da stalno ulažemo u tehniku. Pokušavamo da stvorimo tehničke preduslove za napredniju organizaciju kulturnih događaja“, kazao je direktor Ganić i dodao, kako je za sve urađeno, pa i otvaranje kamerne scene, bila neophodna podrška.

Uložili smo poprilične napore u saradnji sa Općinom Travnik, sa gosp. načelnikom i zahvaljujući vrijednim uposlenicima Centra, dobili smo ovaj prostor u funkcionalnom stanju i večeras prisustvujemo njegovom otvaranju. Moram naglasiti da je ovo prostor u kom želimo raditi različite kulturne sadržaje (koncertne, pozorišne, promocije knjiga). Dakle, otvoreni smo za saradnju. Svi pojedinci, udruženja, ustanove, slobodno neka nam se obrate. Voljni smo da kreiramo nove i kvalitetnije kulturne sadržaje sve u interesu naših građana i zadovoljavanja drugih kulturnih potreba“- istakao je direktor Centra za kulturu Taik Ganić.

Veliko je zadovoljstvo svih onih koji su uključeni u stavljanje u funkciju prostora za koji se vezu najljepše uspomene nastale u zlatnom periodu Pozorišta Travnik.

U tom smislu, značajno je što je upravo manifestacija otvaranja Travničkih svečanosti počela u ovom prostoru o čemu je više kazala Maja Đurić, menadžerica.

Prisutne je upoznala i sa ovogodišnjim sadržajima manifestacije te pozvala na podršku travničke publike.

Agencija DAN