Transparency International
Travnički ribolovci treći dan čistili Lašvu - Hoće li se stati u kraj neodgovornima?
Travnički ribolovci treći dan čistili Lašvu - Hoće li se stati u kraj neodgovornima? - photo: KSR "Travnik"
Aktuelno

FOTO: Travnički ribolovci treći dan čistili Lašvu – Hoće li se stati u kraj neodgovornima?

Planet obuca

Treći dan uzastopno vrijedni članovi Kluba sportskih ribolovaca Travnik čiste korito rijeke Lašve od Gospinog vrela.

Čiste i tokom samog čišćenja prikupljaju nove količine koje neodgovorni pojedinci neprekidno bacaju u ovu nekada bistru i čistu rijeku. Klub sportskih ribolovaca Travnik ovakvu i slične akcije organizuje svake godine, a svjedoci smo da je Lašva stalno pokretno odlagalište pojedinaca, ali i nekih pravnih lica koji ne mare za čistu okolinu.

Da li se radi o kućnom odgoju, navici ili jednostavno nekulturi i nebrizi za okolinu ostavit ćemo svakome da prosudi, ali u najvećem broju slučajeva u Lašvu se istresa smeće koje neko prikupi čišćenjem svoga dvorišta ili njive, valjda se vodeći činjenicom da ono tada neće kod njega ostati, a onda neka se neko drugi brine kada ga negdje odnese.

I zaista, krajnje je vrijeme da sebe i svoje mlađe naraštaje preispitamo i prevaspitamo. Možda ne emitovanjem ekoloških filmova i slušanjem suhoparnih predavanja, nego tjeranjem na razmišljanje gdje svaki pojedinačni komad tog smeća na kraju završi.

Lašva je lijepa rijeka u kojoj su generacije i generacije Travničana na improvizovanim kamenim branama naučile prve korake plivanja i ronjenja, a zaista nema nikakvog razloga da ona to ponovo ne bude.

Nije ona vlasništvo i briga samo travničkih ribolovaca, nego svih nas i onih koji će ovdje doći nakon nas.

Agencija DAN

Trebamo da znamo!