Jedna osoba je u bijegu i za njom je raspisana potjernica.

Radi se o zajedničkim koordiniranim aktivnostima sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosankog, Zapadno-hercegovačkog i Zeničko-dobojskog Kantona i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog Kantona, saopćio je jutros FUP.

Akcija se provodi od 28. februara, a vezana je za dokumentovanje organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom teška krađa.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe nadležnog suda izvršeni su pretresi na 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja, te je lišeno slobode šest osoba inicijala N. H. (1972), A. Ć. (1989), A. Š. (1982), A. Š. (1979), M. I. (1980) i E. D. (1985) dok je za E. DŽ. (1977) raspisana operativna potjernica.

Oni se sumnjiče da su u vremenskom periodu od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko – dobojskog, Hercegovačko – neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, počinili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata: benzinskih pumpi, trgovačkih centara i drugih privrednih subjekata na prostoru Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Tom prilikom su otuđili preko 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu.

Također, s ciljem izvršenja ovih krivičnih djela prethodno su ukrali 14 putničkih motornih vozila i pokušali ukrasti sedam motornih vozila na području spomenutih kantona – navodi se u saopćenju FUP-a.

Iz ove policijske agencije dodali su da će uhapšeni danas, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu SBK/KSB, a u našoj fotogaleriji pogledajte njihovo dovođenje u Travniku.

Agencija DAN

NAPOMENA: Nije dozvoljeno prenošenje fotografija na druge medije bez pismene saglasnosti Agencije DAN