U Kasarni Travnik završena osnovna podoficirska obuka za 45 kandidata i 2 kandidatkinje
U Kasarni Travnik završena osnovna podoficirska obuka za 45 kandidata i 2 kandidatkinje - photo: OS BiH
Aktuelno

FOTO: U Kasarni Travnik završena osnovna podoficirska obuka za 45 kandidata i 2 kandidatkinje

Svečanom ceremonijom uz primjenu mjera na zaštiti od COVID-a 19, u Centru za profesionalni razvoj (CPR) na lokaciji kasarne „Travnik” u Travniku 22. oktobra 2020.godine uspješno je završena Osnovna podoficirska obuka za 45 kandidata i 2 kandidatkinje na obuci za podoficire Oružanih snaga BiH.

Ovom promocijom 47 vodnika, nastavljen je proces podmlađivanja podoficirskog kora Oružanih snaga BiH.

Završetku osnovne podoficirske obuke prisustvovali su komandant KOiD-a brigadir Slaven Blavicki, načelnik Štaba CPR-a pukovnik Mirko Kobaš, načelnik Odjeljenja vojnih kurseva pukovnik Dževad Selimović, Glavni podoficir NATO Štaba Sarajevo, zastavnik 1.kl. Francis Swirko, kao i ostale zvanice iz OS BiH.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio načelnik Odjeljenja vojnih kurseva pukovnik Dževad Selimović koji je iznio informacije o samoj Osnovnoj podoficirskoj obuci.

Čestitajući vodnicima uspješan završetak obuke i proizvođenje u prvi podoficirski čin OS BiH, brigadir Slaven Blavicki je naglasio značaj nastavka edukacije podoficirskog kora u OS BiH koji se nastavlja kroz razne vrste edukacija u Centru za profesionalni razvoj.

Glavni podoficir NATO štaba Sarajevo, zastavnik 1.kl. Francis Swirko u svome obraćanju čestitao uspješan završetak obuke mladim podoficirima i naglasio da su kandidati promocijom u prvi podoficirski čin iz uloge vođenog prešli u ulogu vođe.

Na kraju ceremonije najboljim polaznikom u testu fizičke spremnosti proglašen je vodnik Jasmin Mehić, dok je najbolji polaznik u opštem uspjehu bio vodnik Ivo Kelić.

Najboljem polazniku V klase Osnovne podoficirske obuke vodniku Keliću uručena je i pismena pohvala načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za postignute rezultate tokom obuke.

Nakon uspješne realizacije V klase Osnovne podoficirske obuke u Oružanim snagama BiH mladi vodnici se javljaju na svoju prvu podoficirsku dužnost u jedinice Oružanih snaga BiH.

 

info – CPR/KOiD