BH Telecom
FOTO: U Novom Travniku otvorena nova zgrada OŠ 'Safvet-beg Bašagić'
FOTO: U Novom Travniku otvorena nova zgrada OŠ 'Safvet-beg Bašagić'
Aktuelno

FOTO: U Novom Travniku otvorena nova zgrada OŠ ‘Safvet-beg Bašagić’

Novoizgrađena zgrada Osnovne škole (OŠ) “Safvet-beg Bašagić” u ponedjeljak je svečano otvorena u Novom Travniku, čime su, kako je rečeno, nakon 25 godina stvoreni odgovarajući uslovi za obrazovanje više od 500 učenika.

Izgradnja i opremanje nove škole koštalo je oko 2,5 miliona maraka, a sredstva su osigurale vlade Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona, te općina Novi Travnik i Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA).

Obraćajući se prisutnima, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović zahvalio je svima koji su doprinijeli da učenici dobiju školsku zgradu koja je u skladu sa svjetskim standardima, naglasivši kako ona treba biti primjer i za ostale škole, kao i obrazovni sistem u BiH.

Riješili smo jedan problem i omogućili našoj djeci da imaju normalne uslove za rad. Međutim, pitanje obrazovanja u BiH nije do kraja riješeno. Imamo sve zakone u toj oblasti i vjerujem da je i ovo jedan od koraka da se konačno dođe do njihove potpune implementacije. Želio bih u BiH vidjeti obrazovni sistem koji će poštivati osobnosti svakog učenika i roditelja, ali i djeci omogućiti da idu u škole zajedno, bez segregacije. Gradimo dobre međunacionalne odnose i mislim da to možemo postići – istaknuo je Džaferović.

Uz poruku da je obrazovanje temelj svakog društva i države, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović rekla je da su učenici u Novom Travniku dobili bolje uslove za sticanje novih znanja i vještina.

Svako društvo opstaje na obrazovanju. Očekujem da će i ova škola biti rasadnik dobrih učenika, te stručnjaka koji će u budućnosti graditi BiH – naglasila je Mahmutbegović.

Da je nova školska zgrada znak nastavka prijateljstva između Turske i BiH, naglasio je turski ambasador u BiH Haldun Koç, te je najavio kako će to prijateljstvo jačati i u narednom periodu.

I dalje ćemo zajedno raditi i susretati se na ovakvim projektima. Iako postoje spekulacije da je Turska ekonomija na koljenima i da neće ispuniti obećanja prema svojim prijateljima, mogu reći da to nije točno i da ćemo mi ustrajati na projektima, poput ove škole, na isti način kao i do sada – rekao je ambasador Turske.

Sretnu novu školsku godinu učenicima su poželjeli kantonalni premijer Tahir Lendo i ministrica obrazovanja SBK/KSB, Katica Čerkez, poručivši kako je obrazovanje investicija koja se najviše isplati te da je cilj i obaveza omogućiti svim učenicima dobre uslove za edukaciju.

Na svečanosti u povodu početka nastave u novoj školskoj zgradi, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo i direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić” Nizada Skrobo istakli su kako su učenici 25 godina nastavu pohađali u neuslovnim prostorijama bivšeg đačkog doma, te da je nova školska zgrada od velike važnosti, kako za njih, tako i za njihove nastavnike i roditelje.

Svečanosti u Novom Travniku prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, TIKA-e i Ambasade Turske u BiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!