U Travniku obilježena godišnjica napada i stradanje policajaca na releju Paljenik
U Travniku obilježena godišnjica napada i stradanje policajaca na releju Paljenik
Aktuelno

FOTO: U Travniku obilježena godišnjica napada i stradanje policajaca na releju Paljenik

U organizaciji Udruženja policije MUP-a 1991-1995. Travnik jučer je organizovano sjećanje na napad jedinica JNA i paravojnih jedinica na radio-relejno čvorište Paljenik na Vlašiću.

Bitka za relej trajala je cijeli dan, a započela je u ranim jutarnjim satima 1.5.1992. godine posljednjim ultimatumom braniocima da predaju objekat, koji je do tada bio jedini koji nisu preuzele agresorske snage. Repetitor su branili redovna smjena osiguranja sačinjena od pripadnika MUP-a RBiH, kojima su se u prvim satima borbe priključili dežurni tehničari tadašnje Radio televizije Sarajevo. U ispomoć su im stigli takođe slabo naoružani policajci iz Han Bile.

U žestoki borbama stradali su policajci Zekerijah Šiljak i Ivica Tomić, a nedugo nakon njih policajac Seid Sažić i tehničar Bajram Zenuni.

Četnici, kako su sami sebe nazivali prema riječima učesnika bitke, su zarobili 24 policajca i tehničara nakon čega su ih odveli u Skender Vakuf, a razmijenjeni su nakon 8 dana, zajedno sa masakriranim tijelima ubijenih policajaca i tehničara.

Ne prepuštajući zaboravu ove hrabre ljude i žrtvu koju su dali za Bosnu i Hercegovinu Udruženje policije MUP-a 1991-1995. Travnik svake godine organizuje obilazak mezara i groba poginulih, te posjetu porodicama i druženje sa preživjelim policajcima koji su tog dana zarobljeni.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!