FOTO: Vizuelna promocija trase uskotračne pruge Komar-Travnik
photo: Mirsad Mujanović
Andrićevi dani 2017

FOTO: Vizuelna promocija trase uskotračne pruge Komar-Travnik

Foto klub FOT iz Travnika, u saradnji sa Asocijacijom za umjetničku fotografiju u BiH u srijedu je u prostoru Zavičajnog muzeja Travnik priredio izložbu fotografija na temu “Vizuelna promocija trase uskotračne pruge Komar-Travnik”.

Ova izložba predstavlja prvi korak na upoznavanju s inicijativom Zavičajnog muzeja Travnik i na animaciji lokalne zajednice, kao i uprava dviju susjednih općina, o potrebi pokretanja projekta na uređenju „Zelene staze“ na relativno očuvanoj trasi nekadašnje uskotračne pruge.

Trasa prolazi kroz gotovo netaknutu prirodu.

U njenoj blizini se nalazi veliki broj arheoloških lokaliteta i nekropola sa stećcima koji se mogu urediti kao arheološki parkovi, a sačuvani su i neki objekti željeznice kao i dijelovi tehničke infrastrukture (nadvožnjaci, mostovi, tunel i dr.).

Na foto-ekspediciji koja je realizirana u periodu septembar-oktobar 2017. godine učestvovali su članovi Foto-kluba „FOT“ Travnik: Mirko Adžaip, Nihad Arnautović, Slobodan Ličanin, Sead Bahtić i Mirsad Mujanović.

Nakon pregleda velikog broja snimaka bilo je veoma teško načiniti selekciju i izdvojiti najbolje fotografije, ali smo radosni što smo u fundusu muzeja ostavili veliki broj kvalitetnih dokumentarnih fotografija.

Zahvaljujemo se Općini Travnik i Zavičajnom muzeju Travnik na podršci koju su pružili u realizaciji ove izložbe.” – izjavio je predsjednik Kluba “FOT”, Mirsad Mujanović. 

Agencija DAN/photo: Mirsad Mujanović