BH Telecom
Godnu dana od objave online verzije pjesme "Travnik, to je moj grad"
Godnu dana od objave online verzije pjesme "Travnik, to je moj grad"
Aktuelno

Godinu dana od objave online verzije pjesme “Travnik, to je moj grad”

22. april – SVJETSKI DAN PLANETE ZEMLJE, koji je prvi put obilježen 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa naše planete, te jačala svijest ljudi prema prirodnoj okolini. Trenutno se susrećemo sa dvjema velikim krizama, jedna je borba protiv Covid-19 pandemije, a druga lagano dolazeća katastrofa vezana za klimatske promjene.

Do danas, Dan planete Zemlje želi uključiti što više zemalja na svijetu.

Tim povodom, na današnji dan, prošle 2020. godine, nastao je projekat na koji je Centar za kulturu općine Travnik izuzetno ponosan – online verzija spota i pjesme „Travnik, to je moj grad“, autora Taika Ganića. Prva verzija ove pjesme snimljena je prije 15-ak godina, pa se pandemija korona virusa koja je zahvatila cijelu planetu, činila najpovoljnijim trenutkom za nastanak i ove nove verzije. Snimljena je, dakle, online, a osim umjetnika iz Travnika, u snimanju su učestvovali i naši sugrađani, prijatelji, poslavši svoje snimke iz Velike Britanije (London), Njemačke (Ulm), Francuske (Cannes), Hrvatske (Zagreb) i Bosne i Hercegovine (Zenica i Sarajevo). Pjesma i spot su imali za cilj da unesu barem malo vedrine u teškim danima kada su nam nedostajali oni svakodnevni rituali poput večernjih šetnji gradom, odlaska u pozorište, na koncerte i slično.

Budući da je ova pjesma već godinama nezvanična himna našeg grada, te da pandemija još uvijek nažalost traje, pa neka nam ona i dalje bude snaga, nada u bolje sutra, kada će naš grad ponovo biti jedan centar lijepih, kulturnih, edukativnih, sportskih i svih ostalih dešavanja. Centar za kulturu općine Travnik će svakako nastaviti u tom smjeru.

Vaš Centar za kulturu – Kultura je cool!