BH Telecom
Aktuelno

Građani Travnika u 15:05 polaganjem vijenca i minutom šutnje odali počast Josipu Brozu Titu (VIDEO)

Nakon nemilog jučerašnjeg događaja i skrnavljenja biste Josipa Broza Tita od maloljetne osobe članovi UABNOR-a  Općine Travnik tokom dana očistili su bistu od natpisa  da bi u  1505 polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali   počast Josipu Brozu Titu tvorcu nesvrstanih i jednom od najvećih državnika koje je Svijet imao.

Kao i prethodnih godine okupilo se oko 20 građana Travnika i podsjetilo se na lik i djelo Josipa Broza Tita koji je u Drugom svjetskom ratu bio na čelu Narodnooslobodilačke vojske a nakon završetka Drugog svjestkog rata obnašao je funkciju predsjednika Jugoslavije sve do smrti 04. maja 1980. godine u Ljubljani. Na sahrani Josipa Broza Tita 08. maja 1980. godine prisustvovao je najveći broj državnih delegacija i predsjednika držva iz cijeloga Svijeta koji su došli u Beograd da odaju počast Josipu Brozu Titu tvorcu nove Jugoslavije koja se raspala 1991. godine nakon kojeg je u Bosni i Hercegvoini započeo rat sa nerazmjernim posljedicama za stanovništvo naše Države. Nažalost Josip Broz Tito osporavan je od mnogih i historijske činjenice vezane za njegov lik i djelo često se izvrgavaju tako da mladi često ostaju i zbunjeni.

Uloga porodice i obrazovnog sistema je temelj odgoja mladih koji bi morali da znaju da skrnavljenje spomenika je uništavanje društvenih dobara i da spomenici nas podsjećaju na historijske činjenice i da ja naša obaveza da ih čuvamo, obnavljamo i uređujemo, kao što svim građanima Travnika i Države Bsone i Hercegovine treba da obaveza borba protiv fašizma i neofašizma koji je nažalost posljednjih godina sve više i više uzima maha.

Agencija DAN