BH Telecom
Gradska biblioteka Travnik postala članica sistema COBISS
photo: Gradska biblioteka Travnik
Aktuelno

Gradska biblioteka Travnik postala članica sistema COBISS

U Travniku je potpisan ugovor koji Gradskoj biblioteci u tom gradu osigurava punopravno članstvo u kooperativnom online bibliografskom sistemu COBISS BiH, što će joj, kako je rečeno, uz brojne prednosti korištenja ovog sistema, omogućiti promociju kulturnog naslijeđa sredine u kojoj djeluje.

Ugovor su potpisali direktorica Gradske biblioteke Travnik, Nermana Ramčić, i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina koji je istaknuo kako su članice sistema COBISS sve države bivše Jugoslavije, osim Hrvatske, kao i dio biblioteka iz Bugarske i Albanije.

Drago nam je da smo ugovor potpisali i sa bibliotekom u Travniku, koji ima svoju historiju, uključujući književnog nobelovca Ivu Andrića i mnogo drugih stvari. COBISS je jedan veliki sistem koji stvara kopču sa znanjem i Europom. Poenta je da možete koristiti brojne prednosti, ali i prezentovati sredinu u kojoj djelujete, tako da će Gradska biblioteka moći predstaviti Travnik, njegovo kulturno naslijeđe te ulogu koju ima knjiga u ovom gradu – rekao je Ovčina novinarima.

Sistem COBISS je 1987. godine osnovao Institut informacionih nauka (IZUM) iz Maribora, a u 2003. godini potpisan je sporazum o uspostavljanju mreže COBISS.net i slobodnom protoku bibliografskih zapisa koji se kreiraju u autonomnim bibliotečko-informatičkim sistemima država članica.

Kako je navedeno, ova platforma predstavlja oblik kulturne saradnje koja je posebno dobrodošla u regiji, jer doprinosi međusobnom razumijevanju i dijalogu.

FENA/Agencija DAN