Aktuelno

Guča Gora: Prvi put spomenuta prije 597 godina, bogata historijom i predivnim samostanom (FOTO)

Zbog svoje značajne religijske, kulturno-obrazovne, historijske i političke uloge mjesto Guča Gora kod Travnika, zajedno sa svojim franjevačkim samostanom bila je često predmetom zanimanja kako od strane različitih interesnih skupina tako i od domaćih i stranih uglednika najrazličitijih svjetonazora.

Ono što je vrijedno istaknuti kako bi se ukazalo na važnost ovog mjesta, je da je Guča Gora spomenuta 38 godina prije prvog pisanog spomena Travnika.

Svojevremeno, samostan je bio najveća građevina u Bosni i Hercegovini, a tu su udareni i temelji modernom bibliotekarstvu u Bosni i Hercegovini.

Danas, mještani Guče Gore spremaju se za nekoliko važnih godišnjica: 600. godišnjice prvog spomena imena mjesta, 100. godišnjice folklorne grupe, 180. godišnjice ponovne uspostave župe, 160. godišnjice franjevačkog samostana, 110. godišnjice javnog školstva, te 70. godišnjice nogometnog kluba.

597. godišnjicu prvog spomena Guče Gore obilježit će 5. septembra, a arheološki ostaci koji su pronađeni 2013. godine upravo su dokaz bogatoj historiji Guče Gore iz 14. i 15. stoljeća. Iako malo mjesto, nit koja se prožima od bosanskih kraljeva do danas Guču Goru pozicionira kao izuzetno važno mjesto.

Travnicki.INFO