BH Telecom
Hafiz Ahmed Hamidović osvojio prvo mjesto na Svjetskom takmičenju učača Kur'ana u Meki
photo: INS
BiH

Hafiz Ahmed Hamidović osvojio prvo mjesto na Svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Meki

Piše: Nedim Botić

Hafiz Ahmed Hamidović, učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese, na 39. Svjetsko takmičenju učača Kur’ana u Meki osvojio je prvo mjesto u kategoriji 5 džuzeva (100 stranica) Kur’ana, prenosi bh. informativni servis INS.

Internacionalno takmičenje u hifzu Kur’ana „Kralj Abdu-l-Aziz“ u Mekki, ustanovljeno je 1979. godine pod pokroviteljstvom kralja Abdu-l-Aziza a sastoji se od četiri kategorije: hifz cijelog Kur’ana sa tefisrom, hifz cijelog Kur’ana, hifz polovine Kur’ana, te hifz pet džuzeva Kur’ana.

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva osvajaju prvo mjesto na Svjetskom takmičenju u Meki u kategoriji hifza 5 džuzeva.  Prije hafiza Hamidovića, prvo mjesto na takmičenju u Meki je osvojio hfz. Adnan Maati 2015. godine.

Vrijedi spomenuti da je drugo mjesto u kategoriji 5 džuzeva na 39. takmičenju učača u Meki osvojio još jedan Bošnjak, hfz. Ammar Muderizović, koji je bio predstavnik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Hfz. Ahmed Hamidović je Kur’an počeo učiti napamet s pet godina, a hifz je pred Komisijom Rijaseta položio s 14-godina, 2014. godine! U to je doba bio najmlađi bosanski hafiz.

Osnovnu školu “Aleksa Šantić” u Sarajevu je završio s odličnim uspjehom, s svim peticama kako kažu, a trenutno je učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Potječe iz divne porodice, koja mu pruža maksimalnu podršku na putu stjecanja znanja, a i njegov mlađi brat Bilal aktivno uči hifz.

Možemo reći da je Ahmedov cijeli život posvećen Kur’anu, i on je divan primjer uspješnog dječaka pred kojim je svijetla budućnost, ako Bog da.

Uspjeh hafiza Ahmeda, osim što je njegov lični uspjeh, to je ujedno priznanje i njegovom muhaffizu, priznanje njegovoj školi Gazi Husrev-begovoj medresi i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovim putem čestitamo hfz. Ahmedu, njegovim roditeljima, učiteljima i Gazi Husrev-begovoj medresi na ostvarenom uspjehu.

Izvor: INS.ba

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!