Hrvatska koalicija za Travnik: Odgovor na priopćenje OO SDA Travnik
Hrvatska koalicija za Travnik: Odgovor na priopćenje OO SDA Travnik
Aktuelno

Hrvatska koalicija za Travnik: Odgovor na priopćenje OO SDA Travnik

Hrvatska koalicija za Travnik dostavila je odgovor na saopštenje Općinske organizacije SDA Travnik, a vezano za održavanje posljednje sjednice Općinskog vijeća Travnik, koji prenosimo u originalnom obliku:

Kada je u pitanju rad Općinskog vijeća Travnik, održavanje, odnosno prekid posljednje sjednice OV Travnik dužni smo prije svega zbog istinitog informiranja javnosti reagirati službenim priopćenjem. Kako smo svjedoci klasičnog pokušaja obmane javnosti od strane SDA Travnik  te bijega od svake političke, ali prije svega ljudske i moralne odgovornosti od problema koje tište Travnik i našu zajednicu, odlučili smo reagirati.

Vrlo opasne poruke, ali sada je svima jasno, direktne i neskrivene poslali su iz travničke SDA. Poruka da je hrvatski narod „manjina“ i kao takav se nema što pitati je šovinistička i sigurni smo ne predstavlja stav nijednog Bošnjaka, kojemu je u srcu Travnik, ali i Bosna i Hercegovina.

U priopćenju SDA jasno se iščitava kako oni sebe  zovu „većinom“, a kako smo svi mi, koji nismo oni ili kao oni, „manjina“. Prema njima je u Travniku  sve u redu, osim što je jedini problem „manjina“, samim time što je neodgovorna i neposlušna, što ne poštuje „većinu“ i slijepo sluša njihove želje. Valjda se podrazumijeva da se na svaki mig „većine“ mora odgovoriti promptno i podanički, jer čemu uostalom i koristi „manjina“, nego da ponizno služi i izvršava sve što se od nje traži. U protivnom je „manjina“ neodgovorna i za svake sankcije i prijetnje, kako i završiše priopćenje iz SDA, jer prema „manjini“ se poduzimaju mjere što bi drugo.

Kao takvi nemamo pravo na stav, mišljenje, glas, političku poruku, rad ili bilo kakvo pravo u Travniku osim ono koje nam da „većina“. Ta „većina“ možda ima pravo procijeniti i odlučiti što „manjina“ smije ili ne smije.

Ne trebamo ići daleko u povijest i sjetiti se primjera Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku. Za neosporna prava na imovinu „većina“ dobije sve i odmah, a „manjina“ mora proći sve sudske instance i na kraju u Strasbourgu dobiti pravo i to ne za sve, nego zašto se uspije izboriti na bjelosvjetskim sudovima. Tako ste se odnosili prema problemu povrata crkvene imovine, sada znamo zašto, to ste jasno ukazali priopćenjem, zato što smo „manjina“, a vi „većina“.

Sada je jasno zašto i selo Maljine, nema vodu. Iako ustrajavamo godinama na rješavanju ovoga problema, kako bi omogućili povratnicima u ovo selo samo vodu, koju valjda u 21. stoljeću trebaju imati svi, vi uporno sabotirate rješenja. Naravno, vi ste „većina“, može vam se. Dokaz tomu je činjenica da vodu ima dio sela gdje živi „većina“. Dakle, nije dovoljno da je nad „manjinom“ načinjen ratni zločin, gdje još uvijek ni kosti svih strijeljanih nismo našli i dostojno ih ukopali, nego ni vodu ne smijemo dobiti, iako smo sve spremni platiti i svu smo infrastrukturu napravili.

Selu Orašac ne može dobiti struju, jer „većina“ to ne želi omogućiti „manjini“, usprkos tomu  što je i tu napravljen strašan ratni zločin. Selo je protjerano, kuće popaljene i porušene, a kada se nakon 25 godina vraća „manjina“, koja samo želi živjeti život dostojan čovjeka, onda „većina“ odluči da ne smiju imati struju, jer će se možda stvarno i vratiti na svoja vjekovna ognjišta.

„Većina“ ima pravo blokirati sve, ne isplaćivati plaće jednoj javnoj ustanovi samo zato što je predstavnik „manjine“ tamo ravnatelj, čak i kada je inspekcija koja je poslana od „većine“ ustvrdila da nema bilo kakvih propusta u službi „većina“ jedva pušta plaće, a blokira mnoge druge isplate mada nikakvo pravo ne polaže na to.

„Manjina“ u javnoj upravi i poduzećima može dobiti priliku za posao ne kada to po Ustavu imaju nego kada i ako se smiluje „većina“  jer tko je „manjina“ da po Ustavu ili Zakonu ima pravo kada je tu „većina” da određuje i daje pravo.

Zemljište i prirodna dobra koja su u vlasništvu „manjine“ kao što je plato Galice se mogu „čerečiti“ i pod koncesiju davati kako to kaže „većina“, jer tko je „manjina“ da kaže što oni žele, tko njih bilo što pita, oni su svakako „manjina“.

Kako „manjina „ može imati ulicu po imenu Nobelovca koji je igrom slučaja pobrojan u „manjinu“, a rođen u ovom gradu jer on je “manjina” i nema pravo da se grad ponosi na njega tko mu je kriv pa je “manjina”. Ovdje „većina“ procjenjuje tko što može, a tko ne može.

Na kraju tko je „manjina“ da konzumira svoje pravo da ako je načelnik iz reda većine da vode i sazivaju Općinsko vijeće Travnik, tko su oni da procijene i sazovu vijeće kada to može raditi “većina”, u biti tko su oni uopće kada tu postoji „većina“?

Gospodo iz SDA, Načelniče i svi vi koji se smatrate tom „većinom“ treba vas biti sramota kako se odnosite prema cijelom konstitutivnom narodu i njegovim predstavnicima, i svemu onome što su dali ovom gradu i našoj lokalnoj zajednici. Trebate se sramiti pred vašom djecom i budućim  generacijama. Gradili smo i gradimo ovaj grad i općinu. Na prostorima Travnika stoljećima živimo zajedno, donosili smo zajedničke odluke koje se tiču svih nas i u prošlosti i vjerovali da ćemo zajedno graditi bolju budućnost za sve.

Zajedno pokušavamo premašiti sve probleme pa i ove gore pobrojane, jer oni su ne samo problemi jednog naroda nego sramota svih, zato smo o njima nedovoljno i govorili, prenosili u javnosti nošeni razmišljanjem da za sve treba još malo vremena da i vi uvidite da nam je zajedno graditi i raditi.

Ipak, koliko god mi bili spremni za razgovore, kompromise i suradnju, Vi nas podcjenjujete i vrijeđate gospodo. Nismo mi nikakva „manjina“ ovdje, Travnik je i naš grad i naša općina, ovdje smo koliko i vi i ovaj prostor volimo u najmanju ruku jednako i imamo pravo donositi odluke te konzumirati sva prava koja nas sljeduju, a ne koja nam netko pokloni.

Očito da vi imate neke druge ciljeve čim vam je cijeli jedan narod problem, a ne samo vijećnici iz tog naroda. Radujemo se Vašem odgovoru i pokušaju demantija, ali to ćete imati priliku samo rješavanjem navedenih problema, kao i zahtjeva koje smo Vam dostavili. Dajte svoj doprinos da riješimo pitanje vode i struje povratnicima, da zaštitimo naš Vlašić i Galicu, da radimo po zakonima. Napominjemo kako ovo čak i nema veze s Vašim simpatijama ili antipatijama prema hrvatskom narodu i njegovim legitimnim političkim predstavnicima, pa ni njihovom radu, ovo se tiče prije svega dobrih i iskrenih namjera, prema svom susjedu i zajedničkoj budućnosti na ovim prostorima.

Osim zaštite interesa i identiteta našeg naroda, minimum traženja je poštivanje, jer smo mi narod koji ima političku kulturu i tradiciju te svoje dostojanstvo, koje je iznad svih drugih interesa. Ispoštujte ovo ovdje izneseno, osigurajte žiteljima travničke općine minimume za normalno življenje i ljudsko dostojanstvo, nemojte ih ponižavati, bez obzira o komu se radi i odgovorno tvrdimo da će velika većina problema biti riješena.