Iz Karaule jutros krenuo Marš mira 'Tihi hod za veliku bol'
Iz Karaule jutros krenuo Marš mira 'Tihi hod za veliku bol' - photo: FENA
Aktuelno

Iz Karaule jutros krenuo Marš mira ‘Tihi hod za veliku bol’ (FOTOGALERIJA)

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je na trodnevni pohod krenulo 60-tak učesnika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”.

Porodice još uvijek tragaju za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš, a kažu kako je samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do Travnika je došlo 90-tak Kotorvarošana.

Maršem mira traži se ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u Republici Srpskoj.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Munevera Avdić izjavila je novinarima kako je 29 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

Ukupno će biti 100-tinjak učesnika Marša mira, a usput u svakom mjestu gdje budu odmarali pridružit će se drugi. U mjestu Grabovica 3. novembra 1992. godine zadnji put je viđena grupa u kojoj je bila 161 osoba, za koje se do današnjeg dana ništa ne zna. Ukupno je nestalo 175, ni za jednog se ništa ne zna. Mi apelujemo na sve institucije u procesu traženja nestalih da se ovaj zločin brže procesuira i da porodice dođu do istine, da se nikada ne zaboravi i da se nikome ne ponovi, da se zločinci privedu licu pravde“, rekla je Avdić.

Upravo je ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u Republici Srpskoj jedan od glavnih motiva Marša mira.

Kao povratnici u Kotor Varoš uglavnom nailazimo na muk u institucijama Republike Srpske, naša pitanja nemaju odgovor, a jedno je pitanje najvažnije, gdje su naši najbliži?“, izjavio je Amrudin Alagić, predsjednik OO Marša mira.

Sjećanje na put do Travnika, kažu preživjeli, živo je i danas.

Krenuli smo 1. novembra, negdje oko 600 ljudi, a u Karaulu nas je došlo 93. Sve ostalo je zarobljeno i pobijeno, ja sam, eto, imao ludu sreću“, rekao je Mevludin Škorić, jedan od malog broja preživjelih.

Učesnik Marša mira ove godine je i načelnik Općine Travnika Kenan Dautović.

Jedan od razloga zbog kojih sam tu je i da se pošalje poruka svima koji bi danas ponovo da ruše BiH, da smo mi tu, da smo to znali obraniti i da ćemo to znati uraditi ponovo ako bude potrebno“, rekao je Dautović.

Dolazak učesnika Marša mira u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. novembra.

FENA/Agencija DAN